На 5-ти октомври в Плевен се състоя откриването на инициатива,

...
На 5-ти октомври в Плевен се състоя откриването на инициатива,
Коментари Харесай

Главният прокурор в Плевен: Държавата и институциите й са абдикирали от задълженията си

На 5-ти октомври в Плевен се състоя откриването на самодейност, проведена от Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България, с поддръжката на Националната мрежа за децата под надпис „ Правосъдие в бъдещето – прокурори и възпитаници приказват за право “.

На срещата участваха основният прокурор на Република България Иван Гешев, ръководителят на АПБ Владимир Николов, ръководителят на Камарата на следователите в България Петко Петков.

Пред публицисти, основният прокурор Иван Гешев сподели, че страната е дебитор на жителите във връзка с тематиката за пътно-транспортните катастрофи.

„ Както знаете, на българските пътища се води война и умират десетки и стотици жители, а още повече получават тежки пострадвания, което е позор за българската страна “. Той означи, че след работа с деца в редица учебни заведения в страната, на които следва да получат свидетелства за правоуправление, е регистриран сред 10 и 20 % по-малък растеж на разнообразни ПТП с млади водачи.

„ Семейството и образованието са извънредно значими, само че те допускат една дълга работа, не толкоз на правосъдната власт, а на страната и на способените институции. Понеже някои питат, за какво се занимава Прокуратурата с „ нещо “, това е тъй като някой би трябвало да се занимава, а страната и институциите й са абдикирали от отговорностите си, a ние имаме опция да вършим някои неща в полза на българските жители и ги вършим “.

Относно отвод на прокурор да бъдат арестувани двама служители на реда, които са станали очевидци на злополуката на околовръстното шосе край София, за която е упрекнат Димитър Любенов, Гешев сподели:

„ Тук отново опираме до правосъзнание, тъй като то значи най-малкото осведоменост за правото и правните правила. Това изказване, мисля, че е на министъра на вътрешните работи, в случай че той го е споделил, не кореспондира със законодателството в страната и с обстоятелствата по делото.

Не го настоявам аз, през вчерашния ден има в детайли известие на уеб страницата на Софийска градска прокуратура “.

Главният прокурор изясни, че задържането за 24 часа от чиновник на Министерство на вътрешните работи по закона за Министерство на вътрешните работи, е единствено и само в пълномощията на Министерство на вътрешните работи и прокурорът няма такива пълномощия, т.е. не може да забрани такова нещо или да позволи, и въобще няма присъединяване в тази процедура. „ Явно някой е подвел министъра на вътрешните работи и му е дал погрешна информация ".

Това сподели Иван Гешев, като изясни, че има настрана досъдебно произвеждане за закононарушение по работа, в което се проверяват дейностите на полицейските чиновници, а другото е за закононарушение против превоза.

Във връзка с следствието на злополуката в Шумен, където изгоря автомобил, материално доказателство, на охранителен паркинг на Министерство на вътрешните работи, основният прокурор Иван Гешев сподели: „ Аз нямам подозрение в работата на сътрудниците прокурори от град Шумен, само че имам индикации за проблеми в други право-охранителни институции.

Дали е издържало обвиняването или не, в никакъв случай не съм си разрешил да разясня правосъдните решения, макар интерпретациите в някои уеб сайтове. Колегите работят с доказателства, които са събирани от Министерство на вътрешните работи. Не упреквам никой и не извинявам никой, тъй като не съм осведомен с делото, а за това, че на паркинг на Министерство на вътрешните работи изгаря материално доказателство има също досъдебно произвеждане. Но фактът, че при изработен полеви тест демонстрира съществуване на опиати, а след това кръвната проба демонстрира, че няманаркотици, поради двете съвпадения, е стеснителен “, сподели Гешев.

На въпрос на Дарик радио по отношение на опциите за повишение на интензивността и включване на гражданското общество в процеса на вписване на нарушавания или произшествия на пътя, основният прокурор сподели:

„ За страдание, това е работа на страната и на държавните институции, а в случай че за наслада въпреки всичко някой се интересува от тази тематика, това са неправителствените организации. Предвид това, че страната съвсем не действа, Прокуратурата ще поддържа гражданското общество и Неправителствени организации с експертиза и с каквото можем в границите на своите пълномощия по тези проблеми.

Срам е за българската страна да не може да реши проблем, за който има работещи модели в Швеция и в други страни. Моделите са ясни, просто би трябвало да ги приложиш “, сподели Иван Гешев.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР