На 5 септември от 20 часа Музикален театър Стефан Македонски“

...
На 5 септември от 20 часа Музикален театър Стефан Македонски“
Коментари Харесай

Българи от старо време на сцената на Античния театър



На 5 септември от 20 часа Музикален спектакъл „ Стефан Македонски “ показва на пловдивска сцена най-любимата българска оперета – „ Българи от остаряло време ”.

Постановката ще се играе на сцената на Античния спектакъл. Спектакълът на Музикалния спектакъл демонстрира с добросърдечна подигравка фамилната идилия и романтика на патриархалния българин. Зрителите ще съпреживеят отминали времена, когато младите целуват ръка на родителите си, а думата на по-възрастните е закон.
Режисьор на спектакъла е Александър Мутафчийски, диригент- Юли Дамянов. Сценографията е поверена на Иван Савов, костюмите са дело на Мариана Попова и Иван Савов, хормайстор е Людмил Горчев. Хореографията, в която с изключение на български фолклор има и детайли от модерните танци, е дело на Татяна Янева. Участват солисти, хор, балет и оркестър на Музикален спектакъл " Стефан Македонски ".

Винаги има неспокойствие, когато стане въпрос за Пловдив и когато Музикалният спектакъл гостува там. Първо - тъй като аз самата съм пловдивчанка и бях ученичка, когато откриваха Античния спектакъл. Никога не съм си мислила, че ще стъпя на тази сцена и постоянно вълнението е голямо. А когато става въпрос за най-българската от всички оперети, написана особено за трупата на Музикалния спектакъл преди 60 година - няма по какъв начин вълнението да не е огромно ", съобщи в изявление за Радио Пловдив Марияна Арсенова, шеф на Музикален спектакъл " Стефан Македонски.

Тя напомни, че премиерата на „ Българи от остаряло време “ е била през април, само че на 5 септември за първи път ще се играе на пловдивска сцена.

Това е обичана оперета както на актьори, по този начин и на аудитория. Тя непроменяемо участва в афиша на Музикалния спектакъл - още от неговото основаване. Но с всяко ново потомство на актьори, с приемствеността, която имаме от по-възрастните към по-новите - вълнението е доста мощно.Защото всеки от нас крие родолюбието и патриотизма в сърцата си. И тези заразителни национални огнени ритми, музиката, написана от Асен Карастоянов, либретото на Коста Райнов по едноименната повест на Любен Каравелов, непреходният сюжет на консерватизма и по-младото потомство, облечено единствено в един малко по-различен остарял български език с вметки на някои по-архаични думи и изрази, които провокират трогване у по-старото потомство и развлечение в по-новото. Смятам, че всичко това са едни наложителни условия за триумф на този театър.

Цялото изявление с Марияна Арсенова можете да чуете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР