На 5 ноември от 19:30 ч. в зала България“ предстои

...
На 5 ноември от 19:30 ч. в зала България“ предстои
Коментари Харесай

Людмил Ангелов започва новия си интеграл с музика от Шопен на 5 ноември

На 5 ноември от 19:30 ч. в зала „ България “ следва първата среща с проникновените тълкования на Людмил Ангелов от неговия нов клавирен интеграл „ Людмил Ангелов свири Шопен “. Събитието се посвещава на Националния празник на Република Полша (Ден на независимостта - 11 ноември) и ще се осъществя със специфичната поддръжка на Посолството на Република Полша в България.
В програмата пианистът ще показа емблематични произведения от Шопен за соло пиано. Рециталът стартира с първия оповестен валс на Шопен - „ Голям брилянтен валс “ оп. 18, и включва също 3 валса оп. 34, валс оп. 42, считан за един от най-изисканите в жанра, както и два валса, издадени след гибелта на създателя. В края на първата част ще прозвучи и внушителното Скерцо №2, което композиторът Роберт Шуман съпоставя с Байронова поема. Във втората част на концерта Людмил Ангелов ще предложи на слушателите забележителна поредност от настроения и музикални облици, свързани с полската просвета. Той ще извърши четирите клавирни балади на Шопен, носещи мощен трагичен заряд, доста поезия и епични моменти. Между тях, сходно на интермедии, пианистът „ вмъква “ три ноктюрни в идентични тоналности с баладите, които със своята мечтателна атмосфера постоянно са били измежду най-обичаните произведения на Шопен.
Цикълът „ Людмил Ангелов свири Шопен “ (сезон 2019-2020) се провежда от „ Кантус Фирмус “ с поддръжката на Полския институт в София, Suchard и в партньорство със Софийската филхармония. Интегралът се радва на извънреден интерес от страна на българската аудитория. Една трета от местата в залата са разпродадени още при започване на септември под формата на абонаменти за 4-те концерта. Като международно приет тълковник на творчеството на Шопен Людмил Ангелов споделя, че в никакъв случай не прави компромис с осъществяванията си и в това се крие големия триумф на неговите концерти – под пръстите му всеки тон е жив, приключен, неповторим и трогателен.
Людмил Ангелов става лауреат на Международния конкурс „ Шопен ” през 1985 година. Още с първите си концертни изяви той демонстрира качествата на огромен актьор – техническа брилянтност и артистично себеотдаване. През сезон 1987/1988 пианистът показва в България цялото клавирно творчество на Шопен в цикъл от дванадесет концерта. Участвал е в някои от най-значимите шопенови фестивали по света. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 година в Линкълн Център. Свирил е също в залите на Берлинската филхармония, залите „ Плейел “ и „ Гаво “ в Париж, „ Херкулес “ в Мюнхен, „ Концертгебау “ в Амстердам, Операта в Монте Карло, „ Брукнерхаус “ в Линц, „ Аудиторио Насионал “ в Мадрид, „ Аудитори “ в Барселона, концертните зали на Московската и Миланската консерватории и други През 1998 година е публикуван неговият диск Complete Rondos and Variations, който е почетен от Националния институт „ Шопен “ във Варшава с оценката “Grand Prix du Disque Chopin ”.  От 2010 година взе участие постоянно в журито на състезанието „ Шопен ” във Варшава. През сезон 2009/2010 пианистът осъществя цикъл от 6 концерта, изпълнявайки в България и Испания всички оповестени приживе солови творби на Шопен. Година по-късно е почетен с орден „ Gloria Artis “ от Министерството на културата на Република Полша за изключителни заслуги към полската просвета.
Популярен в цяла Европа, Съединени американски щати, Южна Америка и Азия, Людмил Ангелов е изнасял концерти с всички български и с доста реномирани задгранични оркестри и диригенти. Има голям репертоар с произведения от всички столетия. През 2011 година става Почетен професор в Нов български университет, където работи с най-талантливите млади български пианисти.
Билетите за концерта на 5 ноември са на цени от 15 до 45 лева и са в продажба на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на http://ticketsbg.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР