На 5 ноември 2018 г. (понеделник), по инициатива на Централната

...
На 5 ноември 2018 г. (понеделник), по инициатива на Централната
Коментари Харесай

ЦИК и МОН обсъдиха предстоящите евроизбори

На 5 ноември 2018 година (понеделник), по самодейност на Централната изборна комисия се състоя среща с Министерство на образованието и науката по отношение на идните избори за членове на Европейския парламент от Република България в края на месец май 2019 година, оценяването на държавните зрелостни изпити в същия интервал и обезпечаването на опция за практикуване на правото на глас от оценяващите преподаватели.

На срещата участваха госпожа Таня Михайлова заместник-министър на образованието и науката, госпожа Евгения Костадинова шеф на Дирекция „ Съдържание на предучилищното и учебното обучение, госпожа Соня Мелоян шеф на Дирекция „ Организация и надзор “, а ЦИК беше показана от нейния ръководител госпожа Ивилина Алексиева и членовете на комисията.

Заместник-министърът на образованието и науката госпожа Таня Михайлова увери Централната изборна комисия, че графикът на ангажиране на оценяващите предподавали ще бъде съгласуван с изборите и на всички преподаватели ще бъде обезпечена опция да упражнят правото си на глас в сходство с наредбите на Изборния кодекс. МОН срещна ЦИК със наличието на предмета за гражданско обучение за 11 и 12 клас, в това число в частта за изборните системи и правата и отговорностите на гласоподавателите.

От своя страна Централната изборна комисия показа на МОН другите форми на разяснителна акция, които са се употребявали на предишни избори за обосноваване на младите гласоподаватели, включително и на 18-годишните, които гласоподават за първи път, по отношение на методите за практикуване правото им глас като благодари на МОН за съдействието в тази сфера.

ЦИК и представителите на МОН разискаха и въпросите за осъществяване на разяснителна акция измежду младите гласоподаватели в учебно заведение, изключително измежду тези на които им следва да гласоподават за първи път.

Отчитайки ролята и мястото на учебното заведение като институция и двете страни показаха своето предпочитание за задълбочаване на съдействието сред институциите за усилване на самодейностите за гражданско обучение, обвързвано с изборния развой, освен по време на съответни идни избори, а като непрекъснат развой и в тази връзка поддържаха концепцията за сключване на меморандум за съдействие в бъдеще, оповестиха от пресцентъра на ЦИК.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР