На 5 март (понеделник) от 16 часа в Националния исторически

...
На 5 март (понеделник) от 16 часа в Националния исторически
Коментари Харесай

Изложба представя златарството по българските земи XVI – XX век

На 5 март (понеделник) от 16 часа в Националния исторически музей се открива изложбата "Златарството по българските земи през XVI-XX век ".

В актуалната експозиция се показват повече от 500 определени мостри на най-голямата и представителна частна колекция на украшения и други златарски творби. Колекцията на Антонио Василев, събирана повече от 20 години, показва развиването на златарското изкуство по българските земи в интервала XVI-XX век.

Всички експонати в изложбата демонстрират високите ювелирни майсторски умения българските златари при обработката на благородни метали и инкрустации. В извънредно богата експозиция от пафти могат да се видят неповторими християнски изображения върху седеф, необикновено майсторски изпълнена филигранна техника и клетъчен гланц, както и гравирана кована декорация. Сред експонираните украшения за глава са доста редките надушни украшения с формата на нокът, носени като талисман, предпазващ от неприятен взор и урочасване.

В сбирката от обици с доста висока стойност са арпалиите. Името им идва от турската дума "арпа " - ечемик, поради зърната, подредени към филигранно направения кръг в средата.

Чрез богата сбирка от тепелъци може да се видят апотропейните (предпазващите) знаци, които пазят дамата от отрицателна сила и заболявания.

Сред пръстените е показан и неповторим пръстен - нокът, необичаен, декоративно направен вид на средновековните пръстени, предпазващи лявата ръка от излитащата стрела на лъка.

Голям е и броят на изложените амулети - магични предмети, предпазващи хората от зловредни сили. Сред тях са нагръдните кутийки с изображения на светци и рядко срещаният и присъщ за региона на Котленско накит куна.

Представената галерия с мостри на златарското изкуство от сбирката на Антонио Василев се трансформира във значима част от наследството на българското златарско изкуство, развивало се по българските земи през XVI-XX век. Прецизното създаване на сбирката дава визия за главните акценти в изкуството през първите епохи на Османско господство и Възраждането, неповторимите мостри демонстрират детайли на женската хубост, както и обичайни вярвания и религиозни показа, присъщи за този интервал.

Изложбата е открита до 1 юни.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР