На 5 март 2019 г. в Брюксел, в рамките на

...
На 5 март 2019 г. в Брюксел, в рамките на
Коментари Харесай

Министрите по околна среда на ЕС обсъдиха визията за неутрална спрямо климата икономика

На 5 март 2019 година в Брюксел, в границите на Румънското председателство на Съвета на Европейския съюз, се организира първият за тази година постоянен Съвет на министрите на Европейски Съюз по околна среда. На съвещанието България беше показана от министъра на околната среда и водите Нено Димов. Това оповестиха от пресцентъра на министерството.

Важна тематика в дневния ред на министрите беше Стратегическата дълготрайна визия на Европейски Съюз за неутрална по отношение на климата стопанска система. Министър Димов съобщи, че препоръчаните от Комисията разновидности за преход към нисковъглеродно развиване изискват дълбока промяна на всички равнища на европейската стопанска система, което може да се реализира при съществуване на необятно единодушие и ангажираност от страна на обществото и бизнеса, защото точно те ще понесат главната финансова и обществена тежест от прехода.

Изразена беше позиция, че е нужна обща европейска политика за стимулиране на научната и развойната активност, за основаване на удобна среда за новаторски решения посредством обезпечаване на обществено финансиране. Изрично беше очебийно, че и най-амбициозните политики на Европейски Съюз не биха могли да отговорят съответно на задачите в Споразумението от Париж, в случай че бъдат единствени – нужни са взаимни старания, в това число и финансови, в световен проект.

Като триумф следва да се означи постигнатият от министрите общ метод по отношение на предлагането за проверка на Директивата за питейната вода, което прави допустимо напредването й на идващ стадий от законодателната процедура. По този метод Европейски Съюз ще подсигурява, че питейната вода в границите на Съюза е безвредна за приложимост. Предложените нови правила актуализират стандартите за качество на питейната вода и вкарват разходоефективен и учреден на риска метод за мониторинг на качеството й. Предвидени са и нови условия по отношение на материалите, с които питейната вода влиза в контакт, както и достъпа до нея.

В рамките на последвалата полемика по отношение на Екологизиране на Европейския учебен срок, министрите обмениха отзиви по отношение на опциите и инструментите за реализиране на по-устойчиви вложения след 2020 година на равнище страни членки и Европейски Съюз, както и по отношение на вероятните способи за поддръжка на прехода към „ по-зелена “ стопанска система посредством административни промени.

Министър Димов посочи смисъла на основаването на по-благоприятна икономическа и регулаторна среда в Съюза за реализирането на вложения в устойчиви и „ зелени “ производства и бизнес модели, в това число и в новаторски решения. Подчертано беше, че би трябвало да се обръща особено внимание на националните специфики при реализирането на сходни нововъведения и устойчиви зелени модели в обособените страни членки.

Министрите разискаха и подготвяната Всеобхватна рамка на Европейски Съюз по отношение на ендокринните извършители. Както българска страна съобщи, от значително значение е регулаторното ръководство на веществата, влияещи върху функционалностите на ендокринната система на индивида, да се прави посредством определяне на хоризонтални критерии за идентифицирането им.

Необходима е и по-активна работа по създаване на регулаторни ограничения в региона на детските играчки, козметичните артикули и материалите, предопределени за контакт с храни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР