На 5-и септември 2019 г. се навършват точно пет години

...
На 5-и септември 2019 г. се навършват точно пет години
Коментари Харесай

Над 1 милион станали част от Пловдив - Европейска столица на културата

На 5-и септември 2019 година се навършват тъкмо пет години от избирането на Пловдив за Европейска столица на културата . Представената на тази дата през предходната година стратегия е към този момент в ход. Стотици събития и публики преобразяват всекидневно града, кварталите и района в фон, сцена, изложбена зала и място за шерване на нови и необикновени културни прекарвания. Пловдив е просвета.

От началото на 2019 година в границите на програмата на Европейска столица на културата са осъществени 528 обществени събития . От тях безвъзмездни и със свободен достъп за аудитория са 376, а с заплатен вход - 152 събития. Статистиката сочи като брой изложения и представяния на каталози - 62, концерти и музикални представления - 84 бр., театрални представления - 74 бр. (Пловдив и София), кино прожекции - 30 бр., образования и работилници - 148 бр., събития навън - 130 бр.

През тази година пространството на фондацията в Тютюневия град , на ул. " Екзарх Йосиф " 16 в Пловдив е приело общо 56 от всички тези събития.

Проектите по крайбрежията на река Марица и остров Адата през 2019 година са 19 бр., като в тях попада и специфичният Празник на реката, с който " Пловдив 2019 " започнаха честванията на годишнината.

През тези пет години в осъществяване на главните цели от програмата си фондацията е осъществила общо 30 плана в " Столипиново ", които включват 268 събития с присъединяване на 595 участници от ромската общественост. Още 7 плана с 53 събития и почти 700 участници са привлекли в присъединяване в културната стратегия другите етнически общности от града.

В квартала на креативните промишлености " Капана " с годишната поддръжка на " Пловдив 2019 " културните планове набъбнаха до 55 за последните пет години.

От април 2018 година в района към Пловдив са осъществени общо 340 събития под шапката на Европейска столица на културата, като тази територия включва общините Пазарджик, Карлово, Димитровград, Хасково, Чепеларе, Смолян, Девин, Борино, Рудозем, Златоград, Кърджали.

Броят на публиките на събитията с билети или стеснен вход от януари до август 2019 година надвишава 120 000 души. Общият брой на публики и участници в самодейността за първата половина на годината и летния сезон надвишава милион.

За да осведоми за същността на самодейността, отворените си предложения, целите на програмата и детайлности от активността си, благоприятни условия за в допълнение финансиране, както и с цел да възнамерява значимата година от 2015 година, до момента фондация " Пловдив 2019 " е провела и провела общо 96 просветителни и осведомителни срещи в Пловдив, София и Южен Централен район.

Фондацията ще продължи да разгласява данни от статистиката на този най-мащабен за България и Европа културен план в подтекста на празника на града и годишнината от спечелването на влиятелната купа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР