На 5-и ноември всяка година във Великобритания се отбелязва „Денят

...
На 5-и ноември всяка година във Великобритания се отбелязва „Денят
Коментари Харесай

5 ноември 1605 г. Денят на Гай Фокс

На 5-и ноември всяка година във Англия се отбелязва „ Денят на Гай Фокс “ (Guy Fawkes Day) – национален празник, прочут още като „ Нощта на огньовете “ (Bonfire Night).

На този ден се отбелязва годишнината от Барутния скрит план – несполучливия опит да бъде взривен английският парламент и да бъде сбъднат държавен прелом от група католици, на 5-и ноември през далечната 1605 година.

Заговорниците в преврата, измежду които 25-годишният Гай Фокс, възнамерявали да взривят Камарата на лордовете. В подземията на постройката скрито били импортирани 36 бурета с барут. Фокс трябвало да подпали фитила и да избяга от страната. За заговора обаче знаели доста хора. Той бил оголен, с помощта на анонимно писмо до един от лордовете с предизвестие да не върви на откриването на сесията на Народното събрание.

През нощта на 5-и ноември било осъществено претършуване на постройката, където в подземията бил открит Фокс дружно със складирания барут.

Той и останалите заговорници били екзекутирани няколко месеца по-късно – на 31-и януари, 1606 година.

След това британският парламент приел закон, с който се постановявало 5-и ноември да се отбелязва като “Ден на признателност за спасението”. Законът бил в действие до 1859 година, след което бил анулиран, само че традицията за отбелязването на деня се е запазила и до през днешния ден.

Сега празникът е прочут като “Денят на Гай Фокс” или “Нощта на огньовете”. Всяка година на този ден в цяла Англия земята и небето засияват от огромни огньове и заря. Както повелява традицията, изгарят се сламени чучела, символизиращи заговорника Гай Фокс.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР