На 5 февруари ще бъде даден старт на детския вот

...
На 5 февруари ще бъде даден старт на детския вот
Коментари Харесай

Децата гласуват за любими книги в Национална награда Бисерче вълшебно“ 2020

 На 5 февруари ще бъде даден старт на детския избор за обичани новоиздадени книги в Наградата " Бисерче вълшебно “, чието жури са самите деца. Кампанията за поощряване на грамотността посредством четене е първата в България, която приканва децата от 5 до 16 години да изразят мнението си за новопубликувани художествени и нехудожествени заглавия.

Организатор на премията е фондация " Детски книги “, а осмото издание се организира под патронажа на Красимир Вълчев – министър на образованието.

Гласуването за обичани книги ще продължи до 4 април 2020 година в уеб страницата на премията – www.biserche.com. Децата от 5 до 16 година могат да избират сред 134 заглавия, издадени през 2019 година Книгите от български писатели са 45, а издателствата и самопубликуващите се създатели са тъкмо 50.

Награда " Бисерче вълшебно “ 2020 ще означи няколко знакови дати. Началото на гласуването, 5 февруари, съответствува със 100-годишнината от рождението на Леда Милева. Церемонията по награждаване на книгите, спечелили най-вече детски гласове в петте категории, ще се състои на 22 април 2020 година, точно на 100-годишнината от рождението на Валери Петров. 

 

" Предстои ни още едно вълнуващо издание на Награда " Бисерче вълшебно ". За екипа ни то е особено, тъй като се организира в годината, в която нашият кръстник Валери Петров щеше да навърши 100 години. Нямаме самообладание да забележим кои ще са книгите, които ще получат своите статуетки на 22 април 2020 година " - сподели Валентина Стоева, създател на фондация " Детски книги ".

 

През 2020 година продължава построяването на мрежата от читателски клубове " Бисерче вълшебно “, чието начало бе сложено в края на 2018 година В предходното издание бяха учредени 79 клуба в разнообразни обитаеми места, с близо 4600 участници на възраст сред 7 и 16 години. Акцент в работата на клубовете е провокирането на интерес към науката, технологиите и изкуствата.

 

Нова съпътстваща самодейност за 2020 година е и " Книгоходец “ – опция дейните участници в премията да броят прочетените страници, наречени книгометри, и благодарение на учител/библиотекар да се включат в общото предизвикателство да обиколят земното кълбо.

 

Награда " Бисерче вълшебно “ 2020 се провежда от фондация " Детски книги “ с поддръжката на Министерство на образованието и науката и под патронажа на министър Красимир Вълчев. Кампанията е отчасти финансирана от Програма " Култура “ на Столична община за 2020 година

 

Партньори на самодейността са Фондация " Глобални библиотеки – България “, Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Асоциация " Българска книга “, Заедно в час и др.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР