На 5 февруари имен ден празнува Добри - Добрин, Добринка,

...
На 5 февруари имен ден празнува Добри - Добрин, Добринка,
Коментари Харесай

Значение на името Добромир

На 5 февруари имен ден чества Добри - Добрин, Добринка, Добромир, Агата, Агатия.

В българския език на първо време се появяват мъжките имена, а женските са техни производни. Името Добромир е от най-стария слой имена, които са главно от славянски генезис. Те се познават по това, че са двусъставни и имат ясно и разбираемо значение. Името Добромир значи: Да носи доброта и мир. Женското производно име е Добромира със същото значение.

Повечето славянски имена са пожелателни. Те акцентират тези качества, които родителите желаят да придобие техният правоприемник, наричайки го с това име. В средновековието имената са се записвали тъкмо, без значение, че са имали по-дълго звучене.

По-късно обаче стартира развой на опростяване на персоналните имена и те се съкратяват, преобразуват се, запазвайки главното си значение, с цел да се произнасят и запомнят елементарно.

Името Добромир (Добромира) също се опростява и стартира да звучи като Добри, Добра, по-късно Добрин и Добрина. С възвръщането на интереса към старобългарските имена Добромир още веднъж влиза в приложимост. Днес името битува наред с късите му форми.

Хората с това име честват имен ден на 27 юли. Тогава православната черква празнува свети Пантелеймон, свети Седмочисленици и успение на свети Климент Охридски.

 значение на името Добромир

Според нумерологията носителите на името Добромир се отличават с готовност да оказват помощ, способни са на мощни и дълбоки усеща. Те изпитват блян за самопознание, само че постоянно залитат в окултното, може би тъй като имат богата вътрешен глас. Не е елементарно обаче да бъдат излъгани от външни фактори, тъй като елементарно намират пътя към същността на нещата.

Финесът на възприятията, добротата и хармонията са им приоритет, само че се случва да е просто поза, криеща същинската им същина.

Добре е да се пазят от вдишване на непотребни опасности и случки, тъй като са склонни към догматизъм в разсъжденията, който ги отдалечава от същността на нещата.

Стремежът към разцвет ги прави енергични натури и нормално имат триумф, тъй като се отличават със дарба да отличат и отделят значимото в живота от суетата на всекидневието.

Добромир е едно от красиво звучащите български имена със остаряла история, които елементарно се артикулират и харесват от хората.

Вижте още:

- Значение на името Красимир;

- Значение на името Камен.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР