На 5 декември се навършват 140 години от паметните сражения

...
На 5 декември се навършват 140 години от паметните сражения
Коментари Харесай

Град Елена чества 140 години от сраженията в Руско-турската освободителна война

На 5 декември се навършват 140 години от паметните сражения край град Елена през Руско-турската освободителна война, които изиграват значима роля за успеха на Русия и освобождението на България.

Все повече документи и обстоятелства потвърждават, че по време на войната в Еленския край се разиграватсъбития със съдбоносно значение за хода на военните дейности. Тук в действителност приключва безрезултатно последният опит на Турция да промени хода на войната, споделят историците.

След трагичните боеве на Шипка турското военно командване замисля нова огромна настъпателна интервенция по различен маршрут - през Елена към Търново, с огромно числено предимство в жива мощ и въоръжение.

На настъплението се разпореждат огромни очаквания за поврат във военните дейности и към щаба на Сюлейман паша са упълномощени в допълнение задгранични репортери и военни наблюдаващи, с цел да отразят триумфа.

Един от тях, британският сътрудник на " Таймс ", ще напише: " Страхувам се, че друга история щях да имам за изложение, в случай че не беше спряно настъплението при Елена. Важно и значително е, че не се разреши на Сюлейман паша още същия ден да се озове пред Света гора (Търново), оттова Плевен бе единствено на 120 километра. "

Малкият съветски отряд от два пехотни и един конен полк под командването на военачалник Домбровск, дава съдбоносен отпор. С многочислени жертви и невиждан подвиг руси и български доброволци стопират настъплението на турските войски към Търново и осуетяват обещаната от Сюлейман паша помощ в Плевен, където след пет дни Осман паша е заставен да капитулира.

Честванията на юбилейната годишнина в Елена стартират с празненство в Актовата зала на СУ " Иван Момчилов " и поклонение на паметниците на починалите съветски офицери и бойци в Долни Чукани, Мемориален комплекс " Казашки кръст ", с. Долни Марян, Братската могила в местността Дъбравата.

В 11 ч от площад " Иларион Макариополски " в града ще тръгне тържествено шествие до Паметника на починалите съветски офицери и бойци за освобождението на България при отбраната на град Елена. Пред монумента ще има възпоменателно слово, панихида и боен обред по полагане на венци.

Следобед в читалище " Напредък - Елена 1863 " ще бъде показан " Урок по родолюбие с Левски и Ботев ". От 14,30 ч в пленарната зала на общината стартира теоретичен конгрес " Освободителните боеве край град Елена през 1877 година " с водещ проф. доктор Иван Тютюнджиев, декан на Историческия факултет на ВТУ. Лектори ще бъдат проф. Петко Петков и проф. Пламен Павлов - преподаватели във ВТУ, и Георги Владев, ръководител на Единния казашки съюз.

Изложба под наслов " Бягането " с живописни и графични произведения от фонда на Музея на Възраждането е уредена в къща музей " Иларион Макариополски ".

В чест на годишнината общината и Ротари клуб в града със лични средства ремонтираха монументи и облагородиха регионите към тях. Нова алея води до най-внушителния монумент на съветските воини, починали за отбраната на Елена. Той се намира западно от града и е издигнат през 1878 година Представлява пресечена пирамида от бял камък, покрита с елементарни керемиди, с издигнати четири колони в профил, които обгръщат покрива и фундамента. На върха има кръст, а от четирите му страни са сложени надписи.

Общината направи нова ограда край свещеното място, където преди 140 години са се водили яростни боеве. Сменена е входната врата, актуализирани са двете оръдия и са освежени надписите. Нов метод е изработен и към Братската могила западно от село Марян.

По самодейност на Ротари клуб е укрепен паметникът край Долни Чукани, заплашен от подпочвени води. Направен е дренаж, а също и дребна площадка пред пирамидата от бял камък, сложена е скамейка.

Почистен и обновен е и откритият през 2014 година мемориален комплекс " Казашки кръст " край с. Долни Марян. Там се издига 9-метров кръст в памет на героичен починалите казаци от Трети ескадрон на 13-и орденски полк.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР