На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът

...
На 5 декември православната църква чества преподобни Сава Освещени. Синът
Коментари Харесай

24 хубави имена черпят днес, спазва се изключително строга забрана

На 5 декември православната черква празнува преподобни Сава Освещени. Синът на благороден жанр от Кападокия (Мала Азия) на 18 години става духовник и по-късно аскет в пустинните местности край река Йордан.
С наследството след гибелта на родителите си, той построява странноприемници, лечебни заведения и един манастир до град Йерусалим. Манастирът "Свети Сава " съществува и до през днешния ден, а през цялото средновековие е средище на дейна книжовна активност и наложителна спирка за всички източноправославни поклонници.
В националните показа, Варвара (чества се на 4 декември) и Сава са двете сестри на свети Никола. От тях Сава е по-добрата и постоянно върви на крачка след Варвара, молейки я да не пуска от ръкава си ледени зърна по нивите. Двете сестри приготвят празника на своя брат и по тази причина се споделя: "Варвара вари, Сава пече, а Никола яде ".
В някои региони на страната денят се чества за сечено и порязано. Затова се съблюдава възбраната да не се пипат остри предмети.
Още от деня на свети Сава Освещени стартират и приготовленията и църковните празнувания за Никулден. В столичния древен митрополитски храм "Св. Николай " от 18 часа ще бъде отслужена празнична вечерня. Тя ще бъде възглавена от протосингела на Софийската света митрополия негово високопреподобие архимандрит Василий.
Днес мотив да почерпят имат всички с имената Венцислав, Венцислава, Владислав, Владислава, Десислав, Десислава, Сабина, Сава, Савка, Савчо, Светослав, Светослава, Слав, Слава, Славей, Славейка, Славейко, Слави, Славка, Славчо, Станислав, Станислава, Съби и Събина.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР