На 5 август 1948 г. в местния вестник на Валпарайсо,

...
На 5 август 1948 г. в местния вестник на Валпарайсо,
Коментари Харесай

СНИМКАТА с "четирите деца за продан" и трагичната история на всяко едно от тях

На 5 август 1948 година в локалния вестник на Валпарайсо, Индиана, Съединени американски щати, се появява фотография, на която се виждат четири деца на веранда, над които има надпис „ 4 ДЕЦА ЗА ПРОДАН “.

Децата наподобяват комплицирани, а зад тях се вижда бременната им майка, която закрива лицето си. Описанието на фотографията гласи:

„ Голям надпис „ ЗА ПРОДАН “ в чикагсксия двор на госпожа и господин Шалифу споделя трагичната история на фамилията, насила да напусне дома си. Без да имат различен избор, водачът на въглища и неговата брачна половинка вземат решение да продадат четирите си деца. Г-жа Лусил Шалифу обръща глава настрана от камерата, а под нея стоят децата ѝ, които гледат учудено. горното ходило са Лана, 6 година, и Рей Анн, 5 година Под тях са Милтън, 4 година, и Сю Елън, 2 година “

Роднините не могат да повярват, че това е истина. Те считат, че на Лусил ѝ е платено да театралничи за фотографията. За жал обаче майката напълно не се майтапи.

В рамките на две години всичките ѝ деца, в това число това, което на фотографията е в утробата ѝ, са разпродадени на разнообразни фамилии.

 Цялата фотография
Цялата фотография Източник: Rarehistoricalphotos
Рей Анн и Милтън са продадени на 27 август 1950 година на семейство Зоитман. Имената им са заменени на Бевърли и Кенет.

Въпреки че от една страна децата се избавят от нищетата на биологичното си семейство, както и от безотговорното и нечовешко отношение, те не попадат на по-добро място.

В новия си дом са заключвани с окови в колиба и са принуждавани да работят с часове в полето. Милтън си спомня, че новият му „ татко “ постоянно се обръщал към него с „ робе “.

 Рей Анн и Милтън са продадени на 27 август 1950 година, на семейство Зоитман.
Рей Анн и Милтън са продадени на 27 август 1950 година на семейство Зоитман.Източник: Rarehistoricalphotos

За разлика от Рей и Милтън, които не са легално осиновени, техният минимален брат – Дейвид, е осиновен от Хари и Люела Макдениъл, които живеели на няколко километра от тях.

Новото семейство на момчето се оказва строго, само че за сметка на това изключителнто сърдечно. След години Дейвид споделя, че си спомня по какъв начин се качвал на колелото си, с цел да „ покара “ и отивал при брат си и сестра си, с цел да ги види и отвърже от бараката.

17-годишна Рей Анн претърпява нещо извънредно. Един ден тя остава сама у дома, откъдето е отвлечена и изнасилена. Това довежда до нежелана бременност, а плодът на нейните насилници я изпраща в дом за бременни, където тя остава, до момента в който бебето се роди. След като го осиновяват, Рей се завръща в дома си.

 Рей Анн демонстрира роклята, с която е била продадена като дете. Това е единственият предмет, който има от живота си с биологичната си майка.
Рей Анн демонстрира роклята, с която е била продадена като дете. Това е единственият предмет, който има от живота си с биологичната си майка. Източник: Rarehistoricalphotos

Милтън няма по-добра орис. Докато пораства върху съзнанието му остава дълготраен белег от побоите, гладуването и цялостното принуждение от страна на новите му „ родители “ и той стартира да получава нервни сривове и прояви на яд.

По-късно съдът го афишира за опасност за обществото и по този начин той прекарва дълги години в клиника за душевно заболели хора – опция, която самичък избира пред поправителен дом.

Децата не съумяват да схванат какво се е случило с Лана и Сю Елън, само че след години съумяват да възобновят контакта си с тях. Оказва се, че Лана е умряла през 1998 година от рак, само че Сю Елън е още жива. Тя е отгледана в семейство близо до родния си дом. Според нея биологичната ѝ майка „ би трябвало да гори в Ада “ за стореното.

 Сю Елън и Рей Анн се събират след толкоз години в родния си дом, 2013 година
Сю Елън и Рей Анн се събират след толкоз години в родния си дом, 2013 година Източник: Rarehistoricalphotos

Останалите ѝ деца са на същото мнение, единствено Дейвид, най-малкият, оправдава постъпката ѝ.

„ Тогава всичко е било въпрос на оцеляване. Кои сме ние, че да съдим? Всички сме хора. Всички вършим неточности. Може да е мислела за децата си, може да не е желала да умрат “, счита той.

След като продава децата си, Лусил се омъжва още веднъж и ражда още четири дъщери.

Когато продадените ѝ деца я откриват след години, те срещат една непозната, която не съжалява за нищо от предишното.


Източник: Vesti.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР