На 5 август 1879 г. в 12 часа на четирите

...
На 5 август 1879 г. в 12 часа на четирите
Коментари Харесай

Военноморските сили в Русе издигнаха българските знамена

На 5 август 1879 година в 12 часа на четирите военни съветски кораба „ Опит “, „ Взрив “, „ Пордим “ и „ Горний Студен “ се издигат български флагове и е изсвирен маршът „ Шуми Марица “ и по този начин се ражда българския Военноморски флот. Тези кораби са представлявали Морската част на Дунавската флотилия, чието седалище е било в Русе. По традиция втория неделен ден на август се отбелязва като Празник на Военноморските сили.
По този мотив през днешния ден Русе е хазаин на тържества за светлата годишнина с присъединяване на контраадмирал Кирил Михайлов и други висши офицери от флота.

На конференция контраадмирал Кирил Михайлов срещна присъстващите с последните триумфи на военните ни моряци. Той сподели, че честванията стартират: „ от град Русе - люлката на българското военно морячество “.
Висшият боен подчертава върху сполучливото осъществяване на плануваните задания пред флота. „ През месец май за първи път от началото на века се организира обучение на река Дунав. Тренировките по взаимните дейности на Военноморските сили на България и „ Гранична полиция “ – Русе за попречване на противозаконен трафик на оръжие и хора усъвършенства взаимоотношението сред институциите и сподели желанието на военния флот да се върне на река Дунав, като това ще продължи и в бъдеще “, съобщи Михайлов.
„ През юли Военноморските сили на страната организираха националното военноморско обучение „ Бриз 2019 “ отворено за присъединяване на Военноморски сили от страни-членки на НАТО. Нашите Военноморски сили участваха с 18 бойни и спомагателни кораби и катери 2 вертолета и с 900 души персонален състав. Общо в учението участваха 11 страни с 26 бойни и спомагателни кораби и катери, 5 самолета, 5 вертолета и 2018 военнослужещи от Военноморски сили на България, Албания, Белгия, Гърция, Италия, Канада, Полша, Румъния, Съединени американски щати, Турция, Франция, Втората непрекъсната група кораби на НАТО и Втората непрекъсната група противоминни кораби на НАТО от силите за отговор на Алианса, както и 132 души от 21 държавни организации, институции и ведомства о 4 министерства, локални органи на ръководство, неправителствени и частни организации. Оценката за учението е доста висока.
През годината минен ловджия „ Цибър “ взе участие във втората непрекъсната група противоминни кораби на НАТО, фрегата „ Дръзки “ и корвета „ Бодри “ в румънското противоподводно обучение Sea Shield, корвета „ Бодри “ в украинско-американското обучение Sea Breeze, а фрегата „ Дръзки “ във втората непрекъсната група кораби на НАТО. Наши щабни офицери са в органите за подготовка и  управление на други учения, интервенции и задачи на Алианса и Европейския съюз.

До момента Военноморски сили проведоха и организираха общо 39 тактически учения на единичния транспортен съд, 29 тактически учения на бреговите формирования, 4 на корабни дивизиони, 2 на отряд кораби, 1 тактическо обучение на Флотилия бойни и спомагателни кораби, национално военноморско обучение с интернационално присъединяване „ Бриз 2019 “, 12 интернационалните учения, като 4 от тях от вида Passex.
През септември ще се организира тактическо обучение на Флотилия бойни и спомагателни кораби. През октомври и ноември базов миночистач „ Шквал “  ще бъде в състава на Втората непрекъсната група противоминни кораби на НАТО, а октомври и ноември фрегата „ Дръзки “ ще взе участие в интервенцията по морска сигурност на НАТО Sea Guardian в Средиземно море “, заключи контраадмиралът.
Заместник кметът по комунални действия Наталия Кръстева награди офицер, старшина и старши матрос с плакет „ Русе “ и грамоти. Контраадмирал Кирил Михайлов получи от локалната власт икона на Свети Николай Чудотворец. Ръководството на флота също награди Община Русе.
По-късно Представителният духов оркестър на Военноморски сили изнесе концерт, последван от шествие и обред по полагане на венци и цветя пред Паметника на моряка. Празничната към този момент приключи с илюминации на площад „ Свобода “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР