На 5 април, в навечерието на Великден, Софийската филхармония представя

...
На 5 април, в навечерието на Великден, Софийската филхармония представя
Коментари Харесай

Солисти от Италия, Франция и България изпълняват емблематичния “Реквием” на Верди в зала България

На 5 април, в навечерието на Великден, Софийската филхармония показва " Реквием " на Джузепе Верди. Мецосопрано?1 в света Веселина Кацарова, сопраното Мария Цветкова, италианския тенор Марио Маланини и френския баритон Сирил Ровери са солистите, които ще интерпретират музиката на Верди на сцената на зала България.

Верди написа " Реквием " на своя присъщ, сетивен, парещ, противоположен и съответен език, както в най- ярките му оперни опуси. В седемте елементи на творбата се любуваме на неповторима прохлада и многообразие на темброви и хармонични нюанси, които показват океан от усеща - от ядосан митинг и надълбоко страдалчество до буйна фантазия и вяра за независимост и благополучие. Реквиемната меса се извършва от четирима солисти, хор и оркестър, които композиторът съчетава по талантлив метод.

За подготовката на концерта на 5 април диригентът Найден Тодоров споделя: " Изборът на солисти е основополагащ за представянето на произведение като " Реквием " на Верди. Изпитвам надълбоко почитание и уважение към оперната ни прима Веселина Кацарова, признателен съм на прелестната Мария Цветкова, която още веднъж одобри поканата ми да работим дружно.

Щастлив съм, че на сцената на зала България ще излезе надарения италиански тенор Марио Маланини, както и че ще имам опцията за първи път да работя с едно от новите имена на международната музикална сцена Сирил Ровери - френски баритон с бездънен и прочувствен тембър. Не можем да пропуснем и значимата роля на Софийската филхармония и Националния филхармоничен хор " Светослав Обретенов ", с които интензивно репетираме за вечерта на 5 април.

Благодарение на Верди и неговия " Реквием " за първи път произведения от този род излизат отвън църквите и се извършват в концертни и оперни зали.

Неслучайно избрахме последния ден преди Великденските празници, с цел да осъществим това произведение - надълбоко и трагично, което носи откровението и дълбините на човешката душа, трепета пред пред могъществото на Твореца и в това време вътрешната мощ на индивида като създател на своя дребен свят. ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР