На 43 години Павел Стоев е професор по биология към

...
На 43 години Павел Стоев е професор по биология към
Коментари Харесай

Български учен откри непознато досега членестоного

На 43 години Павел Стоев е професор по биология към Българска академия на науките и изобретател със международно самопризнание.

Уникалният представител на семейство е открит при изследване на пещера в далечен регион на Източен Туркменистан по време на експедиция, проведена от Кралското сдружение за отбрана на птиците.

При изследване на биоразнообразието на планината Койтендаг, известна с едни от най-големите пещери в Азия, проф. Павел Стоев (НПМ-БАН) и проф. Борис Скет (Университета в Любляна) проникват в пещерата Каптархана. Тя е част от системата Капкутан-Промеждутачная с дължина над 57 км. Сред събраните фаунистични материали учените откриват незнаен за науката до в този момент тип членестоного.

"В момента, в който го видях, незабавно разбрах, че съм намерил нещо уникално”, споделя ученият пред bTV.

Използвал е капан с стръв от миризливо сирене . Невижданото до момента създание наподобява на насекомо, само че в действителност е членестоного с шест крайници, нещо като стоножка.

След като дефинират принадлежността му към семейство Campodeidae, проф. Стоев и проф. Скет се свързват с специалиста по групата, доктор Алберто Сендра от Университета в Алкала.

Тримата учени разказват новия тип и го разгласяват в сп. Subterranean Biology на 21.09.2017 (https://subtbiol.pensoft.net/articles.php?id=14631). Наричат го Turkmenocampa mirabilis (удивителен, от лат. mirabilis).

Животното е толкоз удивително, че учените го причисляват и към нов жанр, което значително трансформира съществуващите концепции за анатомията на тази едва позната група животни. Видът е първичен и мощно пригоден към пещерната среда, което изяснява и за какво е останал незнаен за науката до в този момент.

"Много спелеобиолози смятат сухоземната пещерна фауна в Централна Азия за бедна, само че точно места като Каптархана трансформират визиите и дават нови сведения за богатото биоразнообразие, еволюционната история, образуването и действието на подземните екосистеми в тази част от света ", разяснява проф. Стоев.

Откритието е от огромно значение за науката.

"Колкото повече знаем за стоножките, толкоз по-ефикасни болкоуспокояващи медикаменти може да вършим ", споделя ученият.

Проф. Стоев е сюрпризиран, обаче, че новината се популяризира толкоз необятно. За откритието пишат британският „ Индипендънт”, „ Нешънъл джиографик” и съветски вестници и списания.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР