На 400 километра североизточно от столицата на Лаос – Виетнян,

...
На 400 километра североизточно от столицата на Лаос – Виетнян,
Коментари Харесай

Долината на хилядите урни – най-мистериозното място на Земята

На 400 километра североизточно от столицата на Лаос – Виетнян, се намира едно от най-мистериозните места на Земята. Това е местността Хиангоанг – живописна котловина, покрита открай до дъно с каменни урни, наподобяващи големи буркани.

Мистериозните артефакти в Долината на хилядите урни са разпръснати на няколкостотин километра. Височината им е от един до три метра и всичките са направени от скали, които не могат да се намерят на никое място в покрайнините. Изследванията демонстрират, че урните в миналото са имали каменни капаци, само че с течение на годините те са махнати и начупени, като през днешния ден от тях няма и диря. Артефактите са покрити от край до край с всевъзможни резби и маркировки, за чието значение учените могат единствено да гадаят.

Само на една от урните е издълбана човешка фигура, само че и за нея не могат да схванат какво я прави по-специална от останалите. Разпръснати към тези монолитни буркани са открити човешки кости, антични артефакти и странни каменни дискове със също толкоз мистериозна функционалност, колкото и самите каменни урни.

Установено е, че странните монументи са издигнати през желязната ера (500 година прочие Хр. до 500 година сл.Хр.). Още от древността те били обгърнати в тайнственост и митове и никой не е напълно сигурен кой ги е направил или за какво. Тяхната история се е трансформирала в мит.

Митичният генезис на мистериозните урни се загатва в легендите на хората в региона, където те са изобразени като творения на раса от колоси, за които се твърди, че в миналото са обитавали региона. В тези митове гигантският крал Хун Чунг карал подчинените си да вършат по един каменен буркан и да го пълнят с алкохол след всяка негова победа на бойното поле. След като колосите са напуснали котловина, те просто са изоставили бурканите и в никакъв случай не се завърнали за тях.

За първи път Долината на хилядите урни става обект на същинско археологическо изследване през 30-те години на предишния век от френския откривател Мадлин Колани, който направи първите действителни научни наблюдения. Установено е, че множеството от тях са формирани от пясъчник, само че има и направени от гранит или други материали. Наложила се хипотезата, че артефактите били употребявани за антични погребални церемонии. Въпреки това тази доктрина към момента не се приема изцяло от цялата научна общественост.

Според друга доктрина артефактите били употребявани за предпазване на храна и вода, както и за издръжка на преминаващите през мястото кервани. Трета доктрина твърди, че каменните буркани били употребявани за събиране на дъждовна вода, защото в региона няма доста водоизточници.

Повечето хора посетили Долината на хилядите урни описват, че то е магично и с неповторима атмосфера. За страдание, през днешния ден то не е налично за туристите. Повечето от каменните артефакти са разрушени през 70-те години на ХХ век през по този начин наречената Тайна война на Съединени американски щати за предварителна защита на разпространяването на комунизма в Индокитай. Безмилостните бомбардировки на мястото унищожават стотици от съдовете, а хвърлените над долината касетъчни бомби, голям брой от които не са обезвредени, вършат долината на каменните урни смъртоносно рискова за всеки престрашил се да отиде да я види.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР