На 4 юни 1980 година във футболната история нс Испания

...
На 4 юни 1980 година във футболната история нс Испания
Коментари Харесай

Точно 40 години от историческия финал - Реал Мадрид срещу Реал Мадрид

На 4 юни 1980 година във футболната история нс Испания се запечатва незабравим казус. Тогава се играе финалът за Купата на краля, а противниците се познават доста добре. Реал Мадрид излиза в борба за трофея против дублиращия си отбор - Реал Мадрид " Б ". Реал Мадрид Кастийя, както е прочут в Испания, прави свръхестествен рейд в Ла Копа, отстранявайки четири отбора от елита.

Такъв край не се е случвал преди и няма да се случи поради новите регламенти на Кралската испанска футболна федерация. Федерацията към този момент не позволява присъединяване на дублиращи отбори в надпревата за Купата на краля. Прословутият ход на Реал Мадрид " Б " стартира с двубой против Екстремадура, който е матиран в два мача. Следва конфликт с Алкоркон във втория кръг, като Реал печели като посетител с 4:1. Третият съперник е Расинг Сантандер, а триумфът също е незабравим - 3:0.

Четвъртото затруднение наподобява невероятно за превъзмогване след първата среща - Еркулес печели с 4:1, само че точно последният гол, маркиран в 90-ата минута, дава шансове на кастилци. Реваншът с отбора от Аликанте се играе на " Сантиаго Бернабеу ", като в началото там участват 40 хиляди души, само че на почивката кралският клуб отваря вратите за свободен достъп и стадионът се цялостни. Реал печели с 4:0 след продължения.

Идват огромните мачове от етапа на 1/8-финалите. След 0:0 в първия двубой с Атлетик Билбао момчетата от Мадрид печелят с 2:1 в ответната среща на Старата Катедрала. " Никой футболист на Атлетик не ни поздрави, само че публиката ни приветства мощно ", описа тогавашният втори капитан Кастро.

На 1/4-финал срещат Реал Сосиедад. " Чури урдин " са доста мощен тим и неслучайно стават първенци на Испания през 1981 и 1982 година. Първият мач е за баските - 2:1 на " Аноета ". Дубълът обаче удря вкъщи - 2:0. Полуфиналът против Спортинг Хихон обаче е брилянтният мач за неопитните " бланкос ". Спортинг печели с 2:0 на " Ел Молинон ", само че реваншът е разрушителен за дубъла на Реал. Още до 60-те минута резултатът е 4:0, а срещата завършва при 4:1.

Така се стига до желан край с Реал Мадрид. На финала " батковците " от Реал Мадрид не демонстрират прошка и бият с 6:1. Момчетата от дубъла излизат обезпокоени и това се отразява на играта и резултата. Големият им триумф - достигането до финала, им разрешава да взе участие в шампионата за КНК. В Европа те се изправят против носителя на Купата на Англия Уест Хам. Реал печели на " Сантиаго Бернабеу " с 3:1, само че губи реванша с 1:5, който се играе пред празни трибуни. Ла Лига 27 кръг, неделя 8 март  Реал Бетис 2:1краен резулат  Реал Мадрид
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР