„На 4 юли премиерът на България каза за бездимните цигари:

...
„На 4 юли премиерът на България каза за бездимните цигари:
Коментари Харесай

Беззаконието и лъжите на ГЕРБ за бездимните са разкрити

„ На 4 юли министър председателят на България сподели за бездимните цигари: „ Наредих да се изтегли проектозаконът от пленарна зала”. А, в този момент да ви видя- по какъв начин ще гласувате”. Така се обърна към ръководещите националният представител от ПГ на Българска социалистическа партия за България проф. Румен Гечев по време на дебатите за повишение на акциза върху бездимните цигари.

Той акцентира, че би трябвало да създадем всичко допустимо да се понижи тютюнопушенето, без значение какви са цигарите, които се пушат. По думите му, в това време, би трябвало да проявим диференциран метод и да следваме практиките на Европейски Съюз. Гечев съобщи, че ПГ на левицата няма да поддържа тези промени.

На първо място, проф. Гечев уточни, че има нарушаване на закона за обществените финанси – не може от 1 октомври да се трансформира данъчното законодателство и да се нарушава процедурата на образуване на бюджета и данъчните закони в Европейски Съюз и България, като страна членка.

Втори мотив е, че има нарушаване на Правилника за организацията и активността на Народното събрание и Закона за нормативните актове – предложенията за промени в законите би трябвало да имат обстоен разбор за въздействието от приемането на закона, а в претекстовете няма никакви планове.

„ Не сме съгласни резултатът от използването на измененията в данъчното законодателство да се мерят единствено с пари. Данъчните закони имат две функционалности – пълнене на бюджета и смяна в държанието на производители и консуматори, в посока на възстановяване на публичното здраве, в случая”, сподели още той.

Депутатът напомни, че се е чуло за 15 млн. лева, 20 млн. лева спомагателни доходи, по-късно 2-3 млн. „ Къде са плановете и във връзка с разноските. Бездимните цигари имат същия никотин, който гълтам всеки пушач, само че няма 150 токсични субстанции. Новите цигари са по-малко вредни”, безапелационен бе той.

Социалистът попита управляващите- като стопират въвеждането на тези по-малко нездравословни цигари, сметнали ли са в бюджетните разноски, какъв брой ще коства това на НЗОК, какъв брой отсъствия по болест ще има заради заболяване, какъв брой загуба на Брутният вътрешен продукт, каквито планове се вършат в Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Проф. Гечев уточни, че 8 месеца откакто Народно събрание е приело един закон, се вършат ремонти на поправките. „ Това значи че плановете и претекстовете, с които са излизали пред нас, са били неверни. Когато казахте че тези цигари са по-малко нездравословни,излиза, че сте подвели НС”, зави той и акцентира, че ръководещите не могат да си сметнат приходите, а в този момент се чудят по какъв начин да пълнят бюджета. „ След като сте сбъркали тогава, каква е гаранцията, че в този момент сте прави. Никаква, тъй като отново бъркате”, акцентира професорът.

Гечев акцентира, че завършва проучване на Европейска комисия за бездимните цигари и до края на 2018г. Европейска комисия ще внесе в Екологичен потенциал предложение за европейска инструкция, касаеща тези цигари и диференцирани налози. „ Кое постанова да бързаме, да нарушаваме закона за обществените финанси, 2-3 месеца преди да излезе инструкция на ЕС”, попита той.

Проф, Гечев съобщи, че в претекстовете на ръководещите написа, че акцизът на бездимните цигари е еднакъв на класическите цигари в Хърватия, Германия, Гърция, Латвия и редица страни. „ Това или е съзнателно подвеждаща информация, или информацията ви е неверна. В Хърватия акцизът е 13,6 %; в Гърция – 24%, в Латвия – 10%; в Словакия – 11, 3%, в Словения - 13,1%. Нямате никакви аргументи”, разяснява той.

По мотив изказванието, че ще загубим работни места, проф. Гечев акцентира, че в България „ Бритиш американ табако” купува „ Булгартабак” за 105. млн. евро, а в Румъния влага 1,070 милиарда паунда в произвеждане на новаторски цигари. „ Как ще ги накараме да създадат същото и у нас, с изключение на като наложим акцизи, които да ги принудят да създават от новия вид цигари, които са по-малко нездравословни?”, попита проф. Румен Гечев.

Георги Гьоков: За хората с увреждане не може да има промени в средата на годината, за цигарите - да

„ Как ще обясните на майките на деца с увреждания, че в средата на бюджетната година няма по какъв начин да измененията това което получават, а внезапно може да измененията данъчните закони в средата на същата годината?’, попита ръководещите депутатът от левицата Георги Гьоков ръководещите.

Той попита и за какво не е имало реакция от ръководещите преди 2 години, когато са излязли тези цигари, а чак в този момент когато хората са се ориентирали към тях като по-малко врени. „ Не е ли това в интерес на класическите цигари?, обърна се той към ГЕРБ.

Драгомир Стойнев: Освен цигарите, ръководещите таксуват и бирата

„ В гледания закон, с изключение на за цигарите, става въпрос и за бирата, и то тази, която е най-често потребяваната в огромни количества, наливната. От ГЕРБ желаят да вдигнат налога и на наливната бира, която да се полза с бандерол”, съобщи зам-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България” Драгомир Стойнев.

По думите му това е извънредно недопсутимо. „ Нима прходите в бюджета не са ви задоволителни, та стигнахте до бирата и цигарите на хората”, попита Драгомир Стойнев.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР