На 4 юли от 14 ч. в Регионален исторически музей

...
На 4 юли от 14 ч. в Регионален исторически музей
Коментари Харесай

За първи път в България ще бъдат представени 189 находки, спасени от иманяри

На 4 юли от 14 ч. в Регионален исторически музей – Русе ще бъде открита изложбата „ Спасено завещание “. Тя показва 189 находки , предадени на музейните експерти със съдействието на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Русе. Целта е да се да покажат едни от най-представителните културни полезности , съхранени при битката с иманярството и незаконния трафик, с помощта на ефикасната работа на Министерство на вътрешните работи. С оценката за високата им художествена стойност, те сполучливо са вписани в непрекъснатите експозиции на музея.
Предметите са направени от злато, сребро, бронз, месинг, мед, олово, желязо, стъкло и глина . Повечето от тях са с незнаен генезис и се отнасят към късната бронзова ера (1400-1300 година прочие Хр.), къснокласическия и елинистическия интервал (V–I в. прочие Хр.), римската и късноантичната ера (I–VI в.), ранното и късното средновековие (IX–XIV в.). Широкият последователен интервал от към 2800 години демонстрира ясно, че вследствие на иманярската активност се унищожава културно завещание от съвсем всички столетия.
Изложбата не е отделена, а е в състава на непрекъснатата експозиция. Всеки артефакт е положен в своя подтекст, основан от останалите оригинали в експозицията. Всеки от тях е означен с цветна маркировка и пореден номер. Изложбата се преглежда със специфична дипляна-водач, в която има детайлности за артефактите. Подобен вид експозиционно решение е международна процедура, а у нас се показва за пръв път .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР