На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди

...
На 4 януари у нас ще пристигнат още 20 хиляди
Коментари Харесай

Утре пристигат още 20 хил. ваксини на Пфайзер

На 4 януари у нас ще дойдат още 20 хиляди ваксини на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “. Подготвя се имунизацията на 15 хиляди души в домовете за остарели хора и към 11 хиляди души личен състав. В идващите месеци ще получаваме по 150-200 хиляди броя от същата ваксина месечно. Очаква се и разрешението за потребление в Европа и на препарата на „ Модерна “.

Д-р Трифон Вълков от Инфекциозната болница в София още не се е ваксинирал, тъй като имунизациите не са достигнали до неговото лечебно заведения, само че е безапелационен, че ще го направи, когато пристигна неговият ред.

„ Повечето сътрудници са благоразположени към имунизацията и са „ за “ имунизирането “, съобщи доктор Вълков пред бТВ.

„ В медийното пространство се прокрадват отзиви, че тази ваксина е направена прекомерно бързо и не е тествана задоволително, ненапълно това е по този начин, само че тези хора, би трябвало да знаят, че тази технология не е от през вчерашния ден, тя е известна от 2008 година, просто в този момент се отдаде опция в този момент да бъде основана ваксина тъкмо по този модел. От чисто биологична позиция, според от структурата на имунизацията, това е една от най-чистите ваксини, с които медицината разполага “, сподели лекарят.

„ Разбира се, има странични резултати, които се отключват на фона на един от стабилизаторите в състава на тази ваксина. Това е полиетилен гликол, това е един стабилизатор, който обгръща тази прословута осведомителна РНК. Трябва да кажа, че този стабилизатор се употребява и в много козметични препарати, това не е нещо ново и това е повода от време на време да се развиват такива алергични реакции при приложимост на разнообразни козметики “, сподели доктор Вълков.

Нежеланите странични резултати са зачервяване на мястото на слагане на инжекцията и повишение на температурата в границите на ден-два. „ Тези резултати са типични за всяка една ваксина, тъй че не отчитаме нещо по-различно като странични резултати “, съобщи Вълков.

Според „ Пфайзер “ и „ Бионтех “ хора, прекарали COVID-19, могат да не се имунизират през идващите 6 месеца, не поради страничните резултати, а тъй като тази ваксина може да послужи на някой различен, който не е преболедувал инфекцията. След шестия месец те също могат да се ваксинират, сподели лекарят.

Д-р Вълчев счита, че през първото полугодие у нас към този момент ще са налични няколко ваксини против ковид. Освен препарата на „ Пфайзер “ и „ Бионтех “ се чакат и тези на „ Модерна “ и „ АстраЗенека “. Предимството на имунизацията на „ Модерна “ е, че се транспортира и съхранява по-лесно. Това, съгласно него, я прави малко по-удачна за избор за имунизация.

Няма сведения, че новият вариант на ковид провокира по-тежки проявления на заболяването, само че досега се счита, че имунизациите остават и ще работят и на него, счита Вълчев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР