На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна

...
На 4 октомври е професионалният празник на специалистите по компютърна
Коментари Харесай

4 октомври е Ден на информационното общество

На 4 октомври е професионалният празник на експертите по компютърна техника, осведомителни технологии и автоматика .

От 2007 година 4-ти октомври се празнува като Ден на осведомителното общество в България . 4 октомври е рождената дата на Джон Атанасов, чийто принос в развиването на компютърната техника е международно приет. Той е роден през 1903 година в Хамилтън, щата Ню Йорк. Неговият татко Иван Атанасов е български бежанец от с. Бояджик, Ямболско. Майка му Айва Луцена Пърди е учителка по математика.

Джон Атанасов се дипломира като бакалавър по електроинженерство през 1925 година в университета Гейнсвил, Флорида, а през 1926 година пази магистърска степен по математика в Щатския лицей на Айова. В интервала 1939-1941 година Джон Атанасов и Клифърд Бери в Щатският лицей на Айова работят по изработката и усъвършенстването на ABC (Atanasoff-Berry Computer), както е наименуван първият компютър, който в никакъв случай не е патентован.

От няколко години българската научно-техническа общественост организира най-значимите си събития към рождения ден на Джон Атанасов и оповестяването на 4 октомври за Ден на осведомителното общество и професионален празник на експертите по компютърна техника, осведомителни технологии и автоматика ще бъде тласък за тяхната работа и самопризнание за достиженията им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР