На 4 ноември почина многоуважаваният и обичан преподавател и лекар,

...
На 4 ноември почина многоуважаваният и обичан преподавател и лекар,
Коментари Харесай

Почина проф. д-р Валентина Цанева

На 4 ноември умря многоуважаваният и обичан учител и доктор, създател на първата извънстолична профилирана клиника по диабет, детска ендокринология, гастроентерология и хранене, проф. доктор Валентина Цанева, научи.

Проф. Цанева е родена на 6 април 1945 година в град Балчик в семейство на държавни чиновници. Завършва с цялостно отличие Четвърта политехническа гимназия и ВМИ-Варна като отличник на Випуск 1972 година

Започва работа като стажант-асистент в Катедрата по педиатрия, където минава целият й професионален път. През 1991 година става доцент, а през 2000 година – професор. Специализира в Чехословакия през 1986 година, в Съветския съюз през 1989 година и в Израел 1996 година

През 1992 година основава в УМБАЛ „ Света Марина " – Варна единствената извънстолична профилирана клиника по диабет, детска ендокринология, гастроентерология и хранене, която управлява до 2010 година След това продължава да работи в доболнична помощ като експерт по детска ендокринология.

Автор е на две дисертации – за „ претендент на медицинските науки " (1986 г.) и „ лекар на медицинските науки " (1999 г.) и на над 200 научни известия, публикации и книги, измежду които монографията „ Захарен диабет в детска и юношеска възраст " и първото в България „ Ръководство за деца и юноши със захарен диабет ".

Участва в две интернационалните изследвания за проучване на захарния диабет у децата в продължение на 10 години. Председател на две държавни изпитни комисии в София за придобиване на компетентност по детски заболявания и детска ендокринология и обмяна на веществата (2007-2010 г.). Член е на български и европейски сдружения по педиатрия, детска ендокринология, диабет и затлъстяване.

През 2018 година получава годишната премия на Българската педиатрична асоциация за „ повсеместен принос в развиването на педиатрията в България ". Включена е в международната енциклопедия „ Who`s Who in Medicine and Healthcare ".

Цялата академична общественост и лекарско съсловие надълбоко скърбят за индивида, посветил целия си земен път на здравето на децата, за преподавателя, лекаря, приятеля проф. доктор Валентина Цанева.

" Петел " изрича съболезнования на фамилията, околните и колегите на Валентина Цанева.

Поклон пред светлата й памет!
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР