На 4 млн. лева възлизат глобите, които полицията е наложила

...
На 4 млн. лева възлизат глобите, които полицията е наложила
Коментари Харесай

Наложените глоби за разходки в парка вече са за милиони

На 4 млн. лв. възлизат санкциите, които полицията е наложила поради разходки в паркове и градини по време на изключителното състояние. Както знаете, те бяха неразрешени със заповед на здравния министър Кирил Ананиев и нарушаването се води административно - глоба по член 209а от Закона за здравето.
Според БНР, става въпрос за към 800 акта. Има и съвсем 370 досъдебни производства за нарушение на карантина. Те към този момент се третират по Наказателния кодекс - член 355, като важи точката за нарушаване по време на зараза. Наказанието е 5 години затвор и санкция от 10 000 до 50 000 лв.. Най-често става дума за хора, които са напуснали адреса си, макар че имат възбрана за това.
Още: " Арестуваха 21-годишен за неспазване на карантина, брат му го издал "
Прокуратурата и Министерство на вътрешните работи арестуваха 8 души, които са отправили закани против жена, търсеща кръв в региона на Националния кръвен център в София. Това стана след репортаж на Нова телевизия. Всички са арестувани за период до 72 часа, след което Софийска районна прокуратура ще внесе в съда искане за установяване по отношение на тях на мярка за неотклонение " задържане под стража ".
Несъответствия сред касова наличност и фискална памет, осъществяване на продажби на лекарствени артикули от лица без належащо обучение и липса на цени върху изложените продукти са пък част от откритите нарушавания при наредeна от прокуратурата инспекция на аптеки в София. Акцията е по предписание на Софийска градска прокуратура. В нея са взели участие Министерство на вътрешните работи, Столична районна здравна ревизия, Комисия за отбрана на потребителите, Национална организация за приходите. Във фокуса им са били комерсиалните обекти от аптечна мрежа, складови бази и дрогерии.
В рамките на инспекцията на територията на столицата са били тествани 38 аптеки. Контролните органи са съставили 12 акта за административни нарушавания и са издали 8 наставления.
Прокуратурата в Благоевград пък е провела масирана инспекция на супермаркети и търговски обекти, места и мероприятия, на които се събират голям брой хора, както и лица, сложени под карантина. Проверката е била на територията на Благоевград, Гоце Делчев, Петрич, Разлог и Сандански.
Проверени са били 345 търговски обекта, 126 места и мероприятия и 1833 карантинирани лица. Районна прокуратура – Благоевград е съобщила за установено нарушаване в супермаркет - оферират се неопаковани храни (хляб и тестени закуски). След издадено наставление посочените артикули са били опаковани самостоятелно. Сред други нарушавания в няколко търговски обекта и предприятия в Благоевград са неоразмерено с указателни табели за чакащи клиенти външно пространство, липса на осведомителни табели, неспазване на реда за осъществяване на стерилизация. Прокуратурата в Петрич е издала наставления за осъществяване на стерилизация и съблюдаване на нужна отдалеченост сред клиенти в няколко търговски обекта.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР