На 4 май се навършват 119 години от гибелта на

...
На 4 май се навършват 119 години от гибелта на
Коментари Харесай

120 години от гибелта на Гоце Делчев


На 4 май се навършват 119 години от гибелта на българския бунтовник Гоце Делчев.

е един от най-значимите български революционери. Той е лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети, по-късно известни като Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Основната концепция на ВМОРО е, че освобождението на Македония и Одринско е допустимо посредством общо въоръжено въстание. Той е народен воин в България и Република Северна Македония.

Роден е в Кукуш през 1872 година в фамилията на Никола и Султана Делчеви. Неговите братя Милан, Димитър и Христо Делчеви също са членове на ВМОРО. Завършва Солунската българска мъжка гимназия „ Св. св. Кирил и Методий “, където основава скришен революционен кръжок дружно с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов.

В началото на май 1903 година, на път за среща с водачите на Серски революционен окръг, четата на Гоце Делчев попада в обграждане в село Баница, Серско. Потерята, командвана от майор Хюсеин Тефиков, който е негов съвипускник блокира селото по сигнал, че там нощуват комити през нощта на 3 против 4 май.

Гоце Делчев взема решение да изведе четниците от селото, само че опитът е несполучлив и след еднодневно стълкновение с превъзхождащата ги армия пада погубен. Гибелта му се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.

В края на живота си Гоце Делчев осъзнава, че Великите сили няма да разрешат България и Македония да се обединят. В името на свободата, той стартира да изповядва философията за самостоятелна Македония, само че до последно надявайки се, един ден двете страни да се обединят. Точно това му решение обаче, се употребява сега за подклаждане на днешните разправии с Република Северна Македония.
За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР