На 4 май 1932 г. прочутият чикагски мафиот Ал Капоне

...
На 4 май 1932 г. прочутият чикагски мафиот Ал Капоне
Коментари Харесай

На 4 май 1932 г. Ал Капоне влиза в затвора

На 4 май 1932 година фамозният чикагски мафиот Ал Капоне влиза в пандиза за неплатени налози.

Неаполитанец по генезис, той е роден в Ню Йорк под името Алфонс Габриел Капоне, а е прочут с прякора си Скарфейс.

Макар и да е прочут като престъпник още от началото на 20-те години, публично се води търговец на мебели и е недостижим за управляващите.

От края на 20-те години е в листата на най-издирваните бандити в Америка.

Кариерата му стартира в " Бруклин ".

В Чикаго отива през 1919 година и влиза в бандата на Джони Торио. От 1922 година е №2 в нея, като дава отговор за хазарта, алкохола и проституцията.

През 1923 година Торио е съществено ранен и отпътува за Италия, като оставя бизнеса на Капоне. Според някои оценки сред 1925 година и 1930 година приходите му са по към 100 млн. $ годишно.

Имунитета си Капоне подсигурява главно като подкупва градските управляващи, в това число и кмета Уилям Хейл Томпсън - Биг Бил.

През 1927 година федералното държавно управление приема нов закон, който прави допустимо вкарването на мафиота зад решетките за неплатени налози.

С ареста и обвиняването му се заема групата на " Недосегаемите ", водена от сътрудника Елиот Нес.

По време на процеса през 1931 година Капоне не съумява да подкупи съда и да си издейства освобождение под гаранция. Признат е за отговорен и е наказан на 10 години затвор.

През 1939 година е освободен и до края на живота си през 1947 година живее в имението си във Флорида, без да поддържа връзки с мафията в Чикаго.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР