На 4 март - днес, се изпълват 1150 години от

...
На 4 март - днес, се изпълват 1150 години от
Коментари Харесай

Навършват се 1150 години от основаването на Българската православна църква

На 4 март - през днешния ден, се изпълват 1150 години от основаването на Българската православна черква. През 870 година в Константинопол идва българска делегация, ръководена от видния жрец Петър, която, дружно с немската делегация, е поканена на последното, заключително съвещание на църковен събор на 28 февруари 870 година, оповестяват от Българската патриаршия.

Три дни след закриването на събора император Василий I привиква в двореца на 4 март 870 година изключително съвещание, в което вземат участие представителите на папа Адриан II и на източните патриаршии, както и българската делегация.

Съвсем изненадващо за папските легати, стартира полемика за юрисдикцията на българската черква, от която излиза наяве, че земите на българската страна по-рано се числят към диоцеза на Константинополската патриаршия.

Веднага последва решение, макар възраженията на папските легати, България да получи своя архиепископия под опеката на Константинопол. Така са сложени основите на поместната Българска черква, тясно обвързвана с православния Изток. Хронологически тя се явява осма подред в общността на източнохристиянските църкви през 9-и век, осведомят от БПЦ.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР