На 4 февруари в България и Северна Македония се проведоха

...
На 4 февруари в България и Северна Македония се проведоха
Коментари Харесай

Заедно и поотделно. България и Северна Македония честваха 150 години от рождението на Гоце Делчев

На 4 февруари в България и Северна Македония се организираха редица събития във връзка 150-тата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Фигурата на революционера е значима в историята и на двете страни, а неговата принадлежност и активност е една от тематиките, поради които историците от двете страни имат различия.
Заедно
Заедно, само че въпреки всичко един след различен. Първо македонската, след това българската делегация сервираха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас " в Скопие преди обяд на 4ти февруари. Това беше единственото взаимно събитие с представители на държавните управления и на двете страни.
 Теодора Генчовска е българският министър на външните работи.
В българската делегация участваха министърът на външните работи Теодора Генчовска, заместник-министър Велислава Петрова, заместник-министърът на културата Юрий Вълковски, ръководителят на парламентарната комисия по културата и медиите Тошко Йорданов и евродепутатът Илхан Кючюк.

От страна на Северна Македония участваха министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и заместник-министърът на външните работи Фатмире Исаки, които също уважиха паметта на революционера.
 Министърът на просвета на РСМ Бисера Костадиновска-Стойчевска (ляво) и заместник-министърът на външните работи на РСМ Фатмире Исаки.
Това е третото взаимно честване сред България и Северна Македония. През 2017 и 2019 година някогашните министър председатели на Македония и България Зоран Заев и Бойко Борисов сервираха цветя на гроба на Делчев.

че двете държавни управления приготвят взаимно честване. Ден преди годишнината обаче кабинетът му заяви, че Петков няма да посети Скопие, а взаимното честване ще се организира на министерско равнище. Причина за това е, че министър-председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски е на посещаване в Брюксел.
Поотделно
В България Петков се включи в честванията в памет на Гоце Делчев в Благоевград в петък вечер паралелно до президента Румен Радев. Те бяха част от тържествено факелно шествие, което стартира от Съдебната палата в града и стигна до паметника на революционера на пл. „ Македония “. Те участваха и в формалната гала с изказвания.
 Кирил Петков и Румен Радев участваха в шествието в Благоевград.
"Гоце Делчев е човек, който ясно схваща вредата от шовинизма. За него светът е само поле на културното състезание на народите ", сподели Кирил Петков.

"Гоце Делчев посвети живота си на битката против деспотизма. Не е ли необичайно, че тъкмо признателността към този воин някои се пробват да я употребяват за разделяне, обикновено ли е тъкмо личността на Гоце Делчев да разделя нас, хората от двете страни на границата, които с горделивост кръщаваме нашите градове, улици, площади на него ", попита българският министър председател.

При откриването на Народното събрание в София по-рано в петък парламентарните групи на ГЕРБ и "Има подобен народ " насочиха почетни изказвания в памет на революционера.
 Президентът на РСМ Пендаровски сервира цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие.
В Северна Македония президентът Стево Пендаровски също постави цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас ". Той сподели, че приветства включването на българската делегация в честванията в Северна Македония. Той вижда в това "акт на благосклонност и от двете страни за понижаване на напрежението ", основано от ветото, което България постави на договарянията за европейската интеграция на страната.

Според Пендаровски изказванията на българския министър председател Кирил Петков от последните седмици са близки даже до тези на Нелсън Мандела спрямо "вредните " по думите му, изказвания на някогашните министри от кабинета на Бойко Борисов. Мандела е водачът на придвижването за тъждество и мир в Южна Африка.

"Поведението на Кирил Петров не е обидно. Той не употребява една реторика, която ние помним от всекидневието и беше общоприетоо употребена, по-специално от някои министри от предходното българско държавно управление ", посочи президентът на районен съд Македония.

"Искрено да Ви кажа това, което слушам през последните седмици от Кирил Петков, откогато той е министър председател, все едно приказва Мандела. Ако го сравните с това, което говореха някои министри от предходното държавно управление на Борисов, когато ежедневно имаше обиди към нас и като нация ", сподели Пендаровски.
 Кирил Петков приказва на 4 февруари в Благоевград.
Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски от своя страна изпрати почетно изказване от Брюксел.

"Идеалите и напъните на Делчев са наше общо обвързване да продължим да построяваме страната като демократична и стопански напреднала страна ", се споделя в известието ", написа той.

Гоце Делчев е измежду водачите на Вътрешната македоноодринска революционна организация (наричана в югозападната ни съседка Македонска революционна организация). интерпретират друго характера и задачите на организацията и нейните членове.

Заради това революционерът от дълго време е обект на полемики в Историческата комисия, чийто членове не съумяват да реализират единодушие за него. До момента комисията е излъчвала рекомендации за взаимно удостояване на петима души – цар Самуил, св. св. Кирил и Методий, св. св. Климент и Наум Охридски.
 За  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР