На 4 декември (понеделник) от 21:45 часа БНТ 2 ще

...
На 4 декември (понеделник) от 21:45 часа БНТ 2 ще
Коментари Харесай

В поредицата "Съвременници 2" на БНТ2 – филм за ветроходеца Васил Куртев

На 4 декември (понеделник) от 21:45 часа Българска национална телевизия 2 ще излъчи документалния филм „ Мореплавателят, който сбъдна фантазията си ". Лентата споделя за ветроходеца доктор Васил Куртев, който тази година приключи сполучливо своето околосветско корабоплаване и посрещна 80-ия си рожден ден в Индийския океан, на борда на яхтата „ Одесос ". Д-р Куртев е притежател на три награди „ Златен глобус " на Фондация „ Кор Кароли " и е най-възрастният българин, обиколил света самичък с яхта.

Главният воин на кино лентата по специалност е стоматолог, само че огромната му пристрастеност са морето, ветроходството и строителството на яхти. За да овладее писмеността на ветроходството и умеенето да се ориентира по звездите, той плава две години на океански рибарски транспортен съд.

Заедно със своя брат, Неделчо, доктор Куртев отдава няколко години от живота си за построяването на яхтата „ Норд ". С нея той взе участие в транслантическата регата за самотни мореплаватели „ ОСТАР-84 " и за първи път пресича Атлантическия океан.

Тайната фантазия на ветроходеца е да направи околосветска обиколка. Отплава без доста звук, изминава 26 500 морски благи и след 1 година и 10 месеца, през май 2017-та, дебаркира на варненския бряг. Първите му думи са: „ Имах фантазия и я изпълних. Аз съм благополучен човек ".

Филмът на БНТ2 „ Мореплавателят, който сбъдна фантазията си " споделя за компликациите, които непроменяемо съпътстват самотния мореплавател. За доктор Куртев приказват журналистът и странник Симеон Идакиев, близки и почитатели от родния му град - Каварна, брачната половинка, синът и племенникът му.

Лентата на районния ефирен център - Варна не е просто документален роман. „ Историята на доктор Васил Куртев може да бъде тласък за младежите във ветроходството и доказателство, че човек може да преодолее хиляди препяствия, да работи, да бъде толерантен и да догони фантазията си, без значение след какъв брой време и на каква възраст " - споделят създателите на кино лентата Бистра Варнева и Дарина Докова.

Седмица преди излъчването в ефира на публичната телевизия, продукцията беше показана на специфична прожекция за героите на кино лентата и за морската общественост в Каварна. Оператор на компания е Георги Христов, а режисьор - Мариета Бобева.

Гледайте кино лентата от поредицата „ Съвременници 2 " „ Мореплавателят, който сбъдна фантазията си " на 4 декември от 21:45 по Българска национална телевизия 2!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР