На 4 декември 2017 г. бе дадено началото на техническо

...
На 4 декември 2017 г. бе дадено началото на техническо
Коментари Харесай

В Козлодуй започна международна експертна среща по погребване на нискоактивни радиоактивни отпадъци

На 4 декември 2017 година бе обещано началото на техническо заседание, проведено от Международната организация по атомна сила МААЕ) в границите на Международната мрежа за погребение на нискоактивни боклуци (ДИСПОНЕТ). Специфична тематика на форума е ръководството на дейностите по създаване на уреди за такива цели.
Събитието се семейства от Държавно дружество „ Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) и ще продължи до 8 декември. В него вземат присъединяване 21 специалисти от 17 страни, ситуирани на пет континента, както и представители на Агенцията за нуклеарно контролиране и всички профилирани поделения на Директива за птиците РАО.
Основната цел на ДИСПОНЕТ е шерването на интернационалния опит и подобряването на практиките и методите при ръководството на нискоактивни боклуци. Както е известно, построяването на оборудване за погребение на радиоактивни боклуци е сложен план, който би трябвало да регистрира голям брой условия по време на избора на площадка, строителството и въвеждането в употреба. Целият план би трябвало да следва прецизно изискванията на лицензионната документи, да регистрира националните нормативни условия, положителните интернационалните практики и да се осъществя при добра връзка с всички заинтригувани страни.
От българска страна форумът бе открит от Сергей Цочев – член на Управителния съвет на Директива за птиците РАО, с думите: „ Бих желал да имам вяра, че това техническо заседание ще разиска в детайли всички тези провокации и ще даде отговор на въпросите, които ще поставите по време на това събитие. Споделяйки вашия народен опит вие ще умножите вашите знания и дружно с практиките и стандартите на МААЕ в тази област ще се завърнете вкъщи с информация за най-хубавите достижения и задълбочено схващане на обсъжданата тема”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР