На 4 декември 1131 г. в град Нишапур, днешен Иран,

...
На 4 декември 1131 г. в град Нишапур, днешен Иран,
Коментари Харесай

4 декември 1131 г. Умира Омар Хаям

На 4 декември 1131 година в град Нишапур, сегашен Иран, издъхва Омар Хаям.

Приживе той е прочут най-много като астроном и астролог. През 1073 година, към този момент придобил популярност в Иран. В Исфахан управлява построяването на огромна обсерватория, дружно с други изтъкнати учени.

Омар Хаям основава карта на звездното небе, която през днешния ден е изгубена. Той пресмята дължината на годината на 365,24219858156 дни, което съответствува с огромна акуратност с тропическата година (365,24218967 дни). На базата на изчисленията на Омар Хаям на 15 март 1079 година Малик Шах I поправя иранския календар, както през 1582 година прави папа Григорий XIII с европейския.

Омар Хаям е прочут и със основаването на способ за решение на кубични уравнения, посредством секване на парабола с окръжност. Макар сходен метод да е употребен и преди този момент, той го обобщава до всички кубични уравнения. Освен това той открива биномното разложение и прави някои проучвания на свойствата на фигури в неевклидова геометрия

Днес Омар Хаям е прочут не толкоз с научните си достижения, колкото с литературните си творби. Смята се, че той е създател на към хиляда четиристишия (рубаи)

--------

Пийни, тъй като отново ще бъдеш прахуляк.

Единствено от самотата ме е боязън.

Без вино, без обичана, без приятели – в гроба!

Червени, розите ще пият моя грях.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР