На 4 август почитаме паметта на младата християнка Евдокия. Света

...
На 4 август почитаме паметта на младата християнка Евдокия. Света
Коментари Харесай

Черпят прекрасни имена! Почитаме млада мъченица и седем смели християни

На 4 август почитаме паметта на младата християнка Евдокия. Света Евдокия живяла в Персия към 363 година. Затова я назовават Персийска. И тя била подложена на мъчения, само че не се отказала от християнството. Затова потърпевша страдалчески.

Почитаме и Свети Елевтерий. Той работел в двора на император Максимиан. След изменничество бил оголен, че е християнин и бил посечен с меч.

На 4 август почитаме и паметта на 7 безстрашни млади християни. Те самоуверено и с достолепие приели мъченическата гибел. Но не изневерили и не предали своята религия в Христа.

В град Ефес живеели доста християни. Някои от тях произхождали от знатни фамилии. Други от елементарни. По времето на император Деций почнали кървави и страховити гонения и преследвания над християните. Онези християни, които изпитвали боязън, се покланяли на идолите, правели жертвоприношения и техният живот бивал пощаден. Безстрашните християни не се отричали от вярата си. С достолепие понасяли всички изтезания, в това число и екзекуция.

За да се спасят от крах доста християни напускали своите родни домове и се криели в пещерите в околните покрайнини. През 250 година сл. Хр. такава била ориста и на група християни, измежду които били 7 момци от Ефес. Войниците на императора разкрили къде в пещерата са се скрили християните. Затрупали входа й с камъни, с цел да не могат да избягат.

Сред бойците имало и двама християни (Руфим и Теодор), които наслагали до камъните пред пещерата и оловни плочки с имената на мъчениците. От тези плочки след години жителите на Ефес научили значима вест. В пещерата самоуверено станали Христови мъченици Светите 7 отроци от Ефес. Това са Антонин, Маскимилиан, Дионисий, Йоан, Ексакустодиан, Мартиниан и Ямвлих.

Имен ден честват Евдокия, Евда, Дочка, Донка, Доко, Дочо . Същите имена честват своя имен ден и на 1 март, когато почитаме паметта на Света Евдокия Илиополска.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР