На 35 000 лв обезщетение осъдиха Калин Терзийски. Това сподели

...
На 35 000 лв обезщетение осъдиха Калин Терзийски. Това сподели
Коментари Харесай

Децата на Хайтов съдят Калин Терзийски

На 35 000 лева обезщетение осъдиха Калин Терзийски. Това показа самият ответник, а ищци по делото са трите деца на Николай Хайтов, научи HotArena.


Александър, Елена и Здравец Хайтови желаят големи компенсации от поета. Новината бе доказана от самия Кайо, който призна, че сумата е непостижима за него.

Повод за желае стана изявление на Терзийски в сваленото към този момент токшоу „ Комбина ”. Лора Крумова тогава категорично акцентира, че той е бил очевидно несъответстващ и опиянен по време на изявлението и много са се чудели, дали да го излъчат.

Въпреки това решили да го създадат, защото отразява живота на поета сега.

„ Познавах Хайтов и Радичков. Те обслужваха властта. Правеха... на Тодор Живков ”, показа още писателят.

Преди самото изявление, водещата Лора Крумова прави уточнението, че до последно редакторите на предаването са умували дали да излъчат записа, тъй като Терзийски е във очевидно нетрезво положение. Веднага след шоуто против него е заведен иск – първо за символичната сума от 1 лева, а по-късно за 8000 лева, като сумата е изискана от всеки от тримата наранени.

„ Изказал съм персоналното си мнение за един отблъскващ режим. Не за персоналните качества на въпросните поети. Напротив – учил съм се от тях. Търсих след това децата на Хайтов, с цел да им се извиня, само че не ги открих. И на обжалването в съда не се появиха.

Искам да им кажа, че съм човек, който е срещу пострадването във всички форми, не съм желал да ги заболи. Тогава умирах, бях доста зле. Никога не ми е пукало да си изкажа свободно мнението и тъкмо тогава, когато умирах, те ми заведоха дело за засегнатост.

Сега с разноските и лихвите по процеса сумата надвишава 35 000 лева Това са пари, които един стихотворец не може да изкара през целия си живот ”, споделя още Калин Терзийски, цитират от „ България през днешния ден ”.


Терзийски споделя още, че коментарът му е бил в символ на митинг против режима на Живков, а не против поетите. И укор към тях, че мълчешком са поддържали същия този режим.
„ Тази власт съществува досега, в който завиши моята младост ”, споделя Терзийски.

Мнозина поддържаха писателя след оповестяване на случилото се. Поетът Росен Карамфилов се възмути, че поради едно неугодно изявление, Терзийски бива лишен от всичко, което може да изкара до края на живота си.

Друг забавен миг към братята Здравец и Александър Хайтови е, че губят дело, което водят против литературния откривател и библиотекар Петър Величков.
Хайтови съдят Величков за 15 000 лева неимуществени вреди, а мотив за правосъдния иск е негово изявление в изявление от 2013 година във връзка изчезналите ръкописи на писателката Яна Язова.

По това време Хайтов е ръководител на креативния фонд на Съюза на българските писатели и влиза в жилището на мъртвата писателка дружно с юрисконсулта Христо Аянов.

Месеци наред архивите на Язова не се предават на Централния държавен списък. След това там са изпратени единствено чернови.

Изследователят споделя, че през този интервал изчезват мистериозно ръкописи на загадъчно умрялата Язова.

Твърди се, че са откраднати след гибелта й. Тогава Комитет за Държавна сигурност изземва цялата кореспонденция по случая, а Величков проверява обстоятелството, че ръкописи от неиздадени романи на писателката са изчезнали след гибелта й.

Според Величков комисията открива, че липсват доста ръкописи. Имал ли е някаква роля в изгубването им Хайтов, не е ясно.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР