На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017

...
На 332-ма българи е отказано лечение в чужбина през 2017
Коментари Харесай

На над 650 българи е отказано лечение в чужбина за две години заради дългове на НЗОК

На 332-ма българи е отказано лекуване в чужбина през 2017 година поради задълженията на Здравната каса към непознатите здравни фондове. През 2016 година пък поради задължения на НЗОК е отказано лекуването на 334 българи в чужбина. 

Това стана ясно от думите на шефа на Касата Камен Плочев, който беше изслушан през днешния ден пред здравната комисия в Народното събрание по отношение на разразилия се скандал към настояването на здравния министър Кирил Ананиев за оставката му след искане за актуализация на бюджета на НЗОК без знанието на министъра. 

В оповестения брой влизат и български пациенти, на които е поискано да си платят цялата сума за лекуването в чужбина, което по-късно да бъде възобновено от НЗОК, въпреки че редът за лекуване на българи в чужбина не е подобен. 

Плочев разгласи, че задълженията на НЗОК към непознати каси са достигнали 271 млн. лв.. По думите му зачестяват и писмата с искане за погашение на дължимите суми. 

Той разгласи, че такова писмо е пристигнало в края на януари от Германия. В писмото се припомня, че изтича 18-месечният период за погашение на задълженията, като към този миг НЗОК дължи над 128 млн. лв.. 

Плочев сподели още, че през предходната година на немската здравна каса са изплатени 12,7 млн. евро при обещани 16,7 млн. евро.

Шефът на НЗОК акцентира, че с изпращането на писмото до Народното събрание не е желал да стартира процедура за актуализация на бюджета, а да стартира полемика за решение на казуса. Той удостовери, че в писмото до Министерството на здравеопазването е имало искане министерството да изплати дължимото към Касата, защото за предходната година не е изплатен нито един лев. 

В рамките на чуването зам.-министърът на опазването на здравето и ръководител на Надзора на Касата Жени Начева акцентира, че има разлика сред отговорности на НЗОК и просрочени отговорности, като просрочените отговорности към 31 януари са 7,6 млн. лв.. 

Управителят на НЗОК получи рецензии от страна на ръководителя на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова, която го попита за какво е решил да заяви за казуса в този момент, а не при разискването на бюджета на Здравната каса. Тя добави, че дейностите му демонстрират непознаване на административните процедури.

Дариткова акцентира, че в тази обстановка Плочев е трансформирал финансов проблем в политически и с това е провокирал боязън измежду българите, че ще им бъде отказано лекуване в чужбина. 

Плочев получи и въпроси по отношение на информацията, че му е оказан напън да подаде оставка. 

" Кой ми е сложил опасността и кой му е споделил да ми я каже, позволете ми да го спестя. Не съм участвал, когато му е казано. Този човек отхвърля да оповестя името му и да разкрия самоличността му. Той има право на това. Заплаха в действителност получих, нямам доверие този човек да го е направил спекулативно, тъй като го познавам добре ", разяснява шефът на НЗОК. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР