На 31 юли шефката на НАП Галя Димитрова заяви на

...
На 31 юли шефката на НАП Галя Димитрова заяви на
Коментари Харесай

Безмислена виртуална глоба за НАП

На 31 юли шефката на Национална агенция за приходите Галя Димитрова съобщи на конференция, че поради теча на данни е поискала и приела оставките на ръководителите на звената за осведомителните системи и за осведомителна сигурност на организацията. Димитрова се извини на жителите за случилото се като го изясни с подценяване на съществуването на злонамерени хора

© Надежда Чипева 5.1 млн. лв. е имуществената глоба, която ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни (КЗЛД) Венцислав Караджов е наложил на Националната организация за приходите (НАП) за теча на персонални данни на над 5 милиона български жители. Новината първо бе оповестена тази заран от самия Караджов в изявление за утринния блок на bТВ. По всичко проличава, че тази глоба ще остане единствено виртуална - без никакви отрицателни последствия за Национална агенция за приходите като админ на данни, направил нарушаване, единствено с прехвърлянето на едни суми по разнообразни бюджетни сметки в границите на чиста интервенция. От самата организация дадоха да се разбере, че не считат, че имат виновност, тъй като са жертва на закононарушение.

Приходната организация ще апелира в съда

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Малко след утринното изказване на Караджов в прессъобщение приходната организация разгласи, че ще апелира пред съда наказателното разпореждане за санкцията. Основните съображения на Национална агенция за приходите против глобата са, че неоторизираният достъп до данните, кражбата им и общественото им обявяване са резултат от закононарушение, осъществено " без значение и макар подхванатите от Национална агенция за приходите механически и организационни ограничения за отбрана ". В известието се споделя също по този начин, че организацията обмисля да предяви иск против причинителите на хакерската офанзива, което би могло да стане както с присъединение на организацията с цивилен иск в наказателното произвеждане, по този начин и воденето на настрана гражданско дело. " Така финансовата рекламация в размер, покриващ наложената на приходната организация имуществената глоба, ще бъде ориентирана към причинителите на незаконното посягане ", се споделя в известието.

След връчването на наказателното разпореждане Национална агенция за приходите има право да апелира пред съда в едноседмичен период. Производството пред съда е на две инстанции.

Между 80 и 90% от решенията на комисията се удостоверяват от съда, съобщи Венцислав Караджов тази заран на въпрос за опцията Национална агенция за приходите да апелира наложената глоба. Ефектът от обжалването ще е, че реализирането на глобата ще се забави към година, до момента в който трае правосъдното обжалване. При всички случаи сумата ще бъда преведена в бюджета на КЗЛД и след това назад в държавния бюджет.

Караджов: Санкцията не е за наказване

Терминът " глоба "
в българския език се употребява с две съществени смисли:
1. Мерки срещу извършител (като синоним на наказание);
2. Потвърждаване на решение от по-висша инстанция.
В случая явно законът употребява термина " стопански наказания " като синоним точно на наказване.
Караджов призна, че глобата, наложена на Национална агенция за приходите, не е огромна на фона на планувания законов таван от 20 млн. лв. за такава глоба, само че в тази ситуация е регистрирано и " виновното държание " на Национална агенция за приходите. " Тази санкция е задоволителна като се регистрира виновното държание на админа. Санкцията не е, с цел да накаже админа, а да направи по този начин, че да не се повтаря това държание, което е незаконосъобразно ", сподели ръководителят на КЗЛД.

Проблемът, който редица анализатори до момонта означиха, е, че по този начин както регламентиран механизмът на налагане и осъществяване на глобата, тя няма по какъв начин да е дейно средство за предварителна защита против нови нарушавания. На процедура тя ще се осъществя като една техническа интервенция по преместване единствено на хартия на едни суми от една бюджетна сметка по друга до момента в който бъдат върнати назад на бюджета. Институцията, на която се постанова тази глоба, като админ на персонални данни, направил нарушаване, по никакъв метод няма да търпи негатив от това. По заявление на самия финансов министър Владислав Горанов, направено предишния петък, санкцията, наложена на Национална агенция за приходите няма да има никакви отблясъци в бюджета й, нито ще наложи орязване на заплати, бонуси, финансови и всевъзможни други разноски. Най-вероятно изводът на Горанов за липса на нужда да се вършат промени в бюджета и да се дофинансира идва от осведомеността му, че Национална агенция за приходите ще апелира глобата по правосъден ред, което ще отсрочи с година нуждата от бюджетни интервенции.

Само ден по-рано КЗЛД разгласи, че е наложила глоба от 1 млн. лева на Банка ДСК - поради непозволено разкрити и достъпени от трети лица персонални данни на общо 33 492 клиенти на банката в 23 270 кредитни досиета.

Следващата седмица Национална агенция за приходите ще пусне информация за типа на разкритите персонални данни на жителите

Справката в приложението за това какъв тип персонални данни са били разкрити за български жители, ще бъде пусната в употреба през идната седмица, оповестяват още от Национална агенция за приходите. Проверката ще може да бъде осъществена посредством идентификация с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от приходната организация, или с електронен автограф. Такава информация ще може да се направи и в офисите на Национална агенция за приходите в страната след показване на персонална карта, се споделя в известието на организацията от тази заран.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР