На 31 юли почитаме Свети Евдоким. Той се е родил

...
На 31 юли почитаме Свети Евдоким. Той се е родил
Коментари Харесай

Красиви имена черпят днес за благочестив светец, изцерявал болните

На 31 юли почитаме Свети Евдоким. Той се е родил в Кападокия (Мала Азия) от благочестиви родители - Василий и Евдокия. Във времето на визанатийския император Теофил (813-841) - той бил млад офицер във войската.
Като боен полагал огромен труд да живее по евангелските заповеди. Бил непокварен, доброжелателен, избягвал всевъзможни суетни развлечения и празнословия. Сред шума и светската суетност бил като крин измежду тръни и като злато измежду огън.
Заради неговите невероятни добродетели императорът го назначил за пълководец (военачалник) на Кападокия. На тая висока работа Евдоким се стараел да бъде обективен пред всички. Но по Божия промисъл умрял едвам наа 33 години.
Неговите мощи се посочили целебни. Люде умопобъркани и заболели оздравявали посредством докосване до неговия гроб. След 18 месеца от гибелта му майката на Евдоким отворила неговия гроб и намерила тялото му като живо - цяло, без никакъв белег на разлагане. По-късно мощите на праведника били пренесени в Цариград и сложени в новата черква "Света Богородица ", издигната от неговите родители. При гроба на св. праведни Евдоким се правили такива чудеса, че за писането им, както приказва съставителят на житието му, "няма да стигне ни време, ни думи, ни ръце. " Самата пръст взета от гроба на Свети Евдоким, изцерявала заболели.
На 31 юли означаваме и Богородични Заговезни, с който се отбелязва началото на Богородичния пост. Той трае 2 седмици и завършва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август.
Богородичният пост не е толкоз непоколебим, както е Великденския, да вземем за пример. Забранява консумирането на месни и млечни артикули и алкохол. На 6 август (Преображение Господне) се позволява риба. През останалото време са разрешени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са "сухи " - позволяват се единствено сурови плодове и зеленчуци, черен самун, маслини и сушени плодове. Дните вторник и четвъртък се позволяват варени ястия, приготвени без олио и зехтин. В събота и неделя на Богородичния пост се позволяват варени ястия с малко олио и зехтин, както и алено вино. Именици през днешния ден са: Евдоким , Евдокия , Евдоксия , Евдокси.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР