На 31 юли парламентът прие оставката на Пламен Георгиев, подадена

На 31 юли парламентът прие оставката на Пламен Георгиев, подадена ...

Пламен Георгиев става генерален консул на България във Валенсия.


На 31 юли парламентът прие оставката на Пламен Георгиев, подадена същия ден. Тогава той обяви, че се връща в прокуратурата.

© Велко Ангелов Доскорошният председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев е назначен за генерален консул на България във Валенсия. Решението на Министерския съвет е било взето на закрито заседание на 9 август, но чак сега е публикувано в правителствената система за правна информация. Самото решение се състои от две точки с по едно изречение, според което кабинетът освобождава досегашния консул Цветелин Цолов и на негово място назначава Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия, Кралство Испания, с консулски окръг, обхващащ автономните области Валенсия, Мурсия, Кастиля ла Манча и Балеарските острови.

Само преди две седмици Пламен Георгиев подаде оставка като председател на КПКОНПИ в последния ден на парламентарната сесия преди ваканцията - 31 юли и парламентът я гласува веднага още същия ден. Преди това той беше близо четири месеца в отпуск - от началото на април, след като и се оказа замесен в имотния скандал на властта - Георгиев не само не е декларирал в имуществената си декларация огромна тераса от 186 кв. м. към тризонета си в кв. "Гео Милев" купен удивително евтино за 255 хиляди лева, но и върху тази тераса са посторени незаконни постройки - барбекю, сауна и др., които също не са декларирани.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Междувремено обаче КПКОНПИ оневини всички от властта, замесени в апартаментния скандал.

Няколко дни след като парламентът гласува оставката му, прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет прекъсна ваканцията си и се събра извънредно на 5 август, за да гласува възстановяването на Георгиев на работа като прокурор в Специализираната прокуратура.Възстановяването бе направено със задна дата от 1 август, за да не се прекъсва юридическият стаж на Георгиев, обясни тогава говорителят на прокурорската колегия Даниела Машева.

Предложението за назначаването на Георгиев за консул е направено от ресорния министър на външните работи Екатерина Захариева, която по ирония е и вицепремиер по правосъдната реформа. "Капитал" зададе въпроси на министър Захариева - какви са мотивите ѝ да да предложи Пламен Георгиев за назначение като консул, обсъден ли е би неговият накърнен публичен имидж след скандала, който стана причина той да подаде оставка като председател на КПКОНПИ, какви са причините до момента това решение да е държано в тайна след като очевиден публичният интерес към темата? Отговорите на тези въпроси своевременно ще добавим към публикацията.

Сградата на българското консулство във Валенсия няма тераса.

[Google Map]

Източник: capital.bg