На 31 януари ще може да се наблюдава рядко космическо

...
На 31 януари ще може да се наблюдава рядко космическо
Коментари Харесай

НАСА ще излъчва рядкото явление: синя Луна, супер Луна и пълно лунно затъмнение







На 31 януари ще може да се следи рядко галактическо събитие – кървава синя супер Луна. Макар лунните затъмнения да не са редки феномени това ще бъде по-различно, защото съчета три феномена. За финален път синята Луна, супер Луна и цялостното лунно затъмнение са следени в Европа на 30 декември 1982 година, до момента в който в Северна Америка сходно композиция не е имало от средата на 19 век.

Супер Луната е събитие, при което орбитата на нашия сателит доближава най-близката точка до Земята. Така Луната наподобява към 14% по-голяма и 30% по-ярка. Синята Луна значи, че се следи пълнолуние за повторно в границите на един месец. Пълното затъмнение ще може да се следи в някои елементи на Северна Америка, Азия, Близкия изток, Русия и Австралия. В Източна Европа ще може да се види единствено отчасти лунно затъмнение.

Цялото събитие ще продължи към четири часа, а Луната ще попадне напълно в сянката на Земята за към час и 16 минути. За тези, които желаят да се насладят на целия феномен, а не се намират на подобаващото географско място, НАСА предлага решение. Космическата организация ще стартира да излъчва затъмнението от Калифорния и Аризона на уеб страницата си в 12.30 ч. (българско време).
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР