На 31 януари 2019 г. от 17:30 ч., Столичната библиотека

...
На 31 януари 2019 г. от 17:30 ч., Столичната библиотека
Коментари Харесай

Столичната библиотека отбелязва 185 години от рождението на Кузман Шапкарев

На 31 януари 2019 година от 17:30 ч., Столичната библиотека ще означи 185 години от рождението на Кузман Шапкарев.
На 1 февруари 2019 година се навършват 185 години от раждането в Охрид на българския възрожденския литератор, фолклорист, постоянен член на Българското книжовно сдружение, през днешния ден Българска академия на науките, Кузман Шапкарев.
Мисията на Столична библиотека е да събира, съхранява и цифровизира книжовната памет на София, само че и да възражда паметта за великите персони в нашата история и за техните родове и продължители на концепциите им. В навечерието на годишнината Библиотеката на София ще означи рождението на огромния български патриот с документална галерия. В нея са показани фотоси и документи, предоставени от наследниците му – семеен портрет, изданията на „ Наръчно св. Благовествование или общ брой от евангелски четения “ 1869 и други ръкописи. За да бъде цялостно представянето на делото на К. Шапкарев, от Народната библиотека ”Св. Св. Кирил и Методий” предоставиха факсимилета от заглавни страници на издания на книжовника, от научния списък при Българска академия на науките – факсимилета от негови писма и ръкописа на автобиографията му.
Кузман Шапкарев е настоящ и през днешния ден със записките си " За възраждането на българщината в Македония ", с венеца на своя креативен труд „ Сборник за национални умотворения “, с „ Градиво за български речник “ и със своята журналистика.
Особено настояща е мисълта му „ Ние българите сме един народ, а нашето родно място е България. Още три неща би трябвало да обичан и да крепим крепко: първо - народността, второ – езикът, на който сме се родили и трето – пресветата християнска вяра”. За него акад. Петър Динеков споделя: „ Кузман Шапкарев е сред тези персони в нашата нова история, представители на българската патриотична и прогресивна интелигенция, които посветиха целия си живот, цялата си физическа и духовна сила, цялата си персонална орис на Македония, на битката за култура и независимост на българите в Македония “.
В честването ще вземат присъединяване Николай Поппетров от Института за исторически проучвания на Българска академия на науките, доцент доктор Недка Капралова от Института за литература при Българска академия на науките и Марияна Николова от Научния списък при Българска академия на науките. На събитието ще участват и роднини на книжовника.
Посетителите ще имат опция да видят филм за възрожденеца по сюжет на българския историк Александър Гребенаров - ръководител на Македонския теоретичен институт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР