На 31 октомври ще сме свидетели на така наречената Синя

...
На 31 октомври ще сме свидетели на така наречената Синя
Коментари Харесай

Съвсем скоро ще наблюдаваме интересно явление

 На 31 октомври ще сме очевидци на по този начин наречената " Синя Луна “. Това сподели пред Фокус Пенчо Маркишки – физик в Института по астрономия с НАО, Българска академия на науките, във връзка астрономическите феномени през октомври. Той разясни, че след пълнолунието на 2 октомври това ще е второто за месеца.

" Когато в границите на един календарен месец настъпват 2 пълнолуния, второто от тях се афишира за Синя Луна. Това обаче няма връзка с забележимия цвят на Луната, а за името на това събитие съществуват няколко разнообразни пояснения ", изясни още Маркишки.

Синя Луна е названието на второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Повечето години имат 12 пълнолуния, появяващи се по един път на всеки месец, само че в някои години се появяват по две пълнолуния в един месец. Тогава втората Луна се назовава " синя “. Явлението няма нищо общо с цвета на Луната, касае се само до периодичността на етапите ѝ и се следи един път на две години и половина (средно 2,7154 години).

Наименованието идва от британския език от идиоматичния израз  " Once in a Blue Moon “, употребен в разговорната тирада, в поезията и музиката, за охарактеризиране на нещо, което може да се случи извънредно рядко или в никакъв случай, сходно на българския израз " Когато цъфнат налъмите “.

В най-буквалното си значение " синя Луна “ се появява, когато Луната (не е наложително да е пълнолуние) наподобява синя, погледната с невъоръжено око. Това по принцип се среща доста рядко. Ефектът може да се получи от пушек или частици прахуляк в атмосферата, каквито са се появявали след горски пожари в Швеция и Канада през 1950 г.[1] и след изригването на Кракатау през 1883 година Изригването на вулкана изхвърля голямо количество прахуляк и основава илюзията, че Луната е синя, за съвсем две години. Частиците в атмосферата би трябвало да са към един микрометър в диаметър.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР