На 31 октомври ще наблюдаваме "Синя луна". Всъщност тя не

...
На 31 октомври ще наблюдаваме "Синя луна". Всъщност тя не
Коментари Харесай

Наблюдаваме уникален феномен в небето в нощта на Хелоуин

На 31 октомври ще следим "Синя луна ". Всъщност тя не е синя. Това е пълнолуние, както всяко друго, цветът, който се вижда при множеството пълнолуния: Бледосиво, млечно бяло или сребристо.

Това, което прави този феномен чудноват и фолклорът е кръстил „ Синя луна “, е, че има две пълнолуния за един месец, когато е обикновено да се вижда едно, изяснява Би Би Си Мундо.

Лунният цикъл, интервалът, в който настъпват всички етапи на Луната, се повтаря на всеки 29,5 дни.

Ако се случи по този начин, че пълнолунието настава на първия или втория ден и месецът има 31 дни, тогава е евентуално да се появи второ пълнолуние. Това е извънредно събитие, което се случва на всеки 2,5 години и за последно се случи на 31 март 2018 година

Тази година тя ще се появи на небето в нощта на 31 октомври до 1 ноември, когато доста страни честват Хелоуин и в Мексико стартира Деня на мъртвите.

На 1 октомври към този момент имаше пълнолуние и в края на месеца ще можем да забележим второто.

Както изяснява НАСА на уеб страницата си, определението за синята луна се появява през 40-те години на предишния век.

По това време „ Алманахът на фермерите в Мейн “ (най-надеждният източник на климата за всички неща в продължение на съвсем 200 години) предлага формулировка на Синята Луна, толкоз объркана, че доста астрономи имат компликации да я схванат.

За да изясни Синята Луна на явен език, списание Sky & Telescope разгласява публикация през 1946 година, озаглавена „ Веднъж на всяка синя луна “. Авторът Джеймс Хю Прует (1886-1955) цитира алманаха от 1937 година в Мейн и споделя: „ Второто Пълнолуние за един месец, както го пояснявам, се назовава „ Синята Луна “. Това не е правилно, твърди НАСА, само че най-малко може да се разбере.

Въпреки че тази, която ще забележим, не е същинска синя Луна, има луни от този цвят. Те могат да наподобяват сини единствено след изригване на вулкан.

През 1883 година, след земетресението във вулкана Кракатоа в Индонезия, хората споделят, че съвсем всяка вечер можело да види Синя Луна.
Със силата на изригването, сходно на 100-мегатонна нуклеарна бомба, облаци от пепел, чиито частици карат Луната да наподобява синя, се издигат до върха на земната атмосфера.

Има известия и за Синя Луна в Мексико през 1983 година, след изригването на вулкана Ел Чичон и във Вашингтон през 1980 година, след изригването на Монте Санта Елена.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР