На 31 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата

...
На 31 май Виенската филхармония кани отново любителите на класическата
Коментари Харесай

Италианска лятна нощ с Виенската филхармония

На 31 май Виенската филхармония кани още веднъж феновете на класическата музика на годишния си " Концерт в лятна нощ “ навън. Концертите са безвъзмездни и се организират в приказния бароков парк на двореца Шьонбрун, част от международното културно завещание на ЮНЕСКО. Премиерата на самодейността е през 2004 година, а от 2008 година те се организира под името " Концерт в лятна нощ “. В парка на двореца Шьонбрун, сред фонтана на Нептун и постройката на двореца, се събират всекидневно към 100 000 души, с цел да се насладят на виртуозните осъществявания на Виенската филхармония. Целта на тези концерти е популяризирането на класическата музика. Всяка година програмата има избрана тематика. Този път проявата ще премине под мотото " Италианска нощ " и в нея ще прозвучат творби на Росини, Верди, Пучини, Чайковски и Рахманинов. Друга традиция е присъединяване на международно известни диригенти и солисти. На диригентския пулт са заставали Зубин Мета, Валерий Гергиев, Лорин Маазел, Жорж Претр и Даниел Баренбойм. Диригент на тазгодишния концерт е още веднъж маестро Валерий Гергиев, a солистка – оперната дива Анна Нетребко.

И тази година австрийската социална телевизия ORF 2 и немската 3 SAT ще предават непосредствено от парка Шьонбрун, а близо 70 телевизионни канала от целия свят ще го излъчат на запис. Началото на концерта е в 21.30 ч. българско време, само че още от 12 ч. на обяд в парка ще бъдат отворени доста заведения, които оферират виенски кулинарни изкушения. Места не могат да бъдат резервирани и по тази причина феновете избират да отидат в парка по-рано, с цел да могат да се насладят на концерта от близко. В случай че метеорологичните условия не разрешат провеждането на събитието на 31 май, уредниците са планували авариен вид на идващия ден.

Анна Нетребко е известна като златното сопрано, което разрушава стандартите за облика на оперната дива. Родена е през 1971 година в Краснодар, а музикалното си обучение получава в консерваторията в Санкт Петербург. През 2007 година Нетребко е включена в класацията на  TIME измежду 100-те най-влиятелни персони в света и става първият типичен музикант в тази ранглиста. От триумфалният ѝ дебют на фестивала в Залцбург през 2002, в ролята на Дона Анна в " Дон Жуан " от Моцарт, името на Нетребко стартира да се появява в съвсем всеки огромен оперен спектакъл по света. Това са Метрополитън опера, Операта в Сан Франциско, Лирик опера в Чикаго, Кралската опера в Лондон, Миланската Скала, Виенска държавна опера, Парижката опера, Операта в Цюрих, Берлинската държавна опера и Баварска опера в Мюнхен. На сцената на Виенската държавна опера тя пее Леонора в " Трубадур " и Адриана Лекуврьор в едноименната опера на Франческо Чилеа. Нетребко постоянно се завръща в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург, където прави дебюта си в ролята на Сузана в " Сватбата на Фигаро " от Моцарт и където работи дружно с дългогодишния си наставник – диригента Валери Гергиев.

Роденият през 1953 година Валерий Гергиев е представител на санктпетербургската диригентска школа. Диригентският му дебют е в Мариинския спектакъл в Санкт Петербург през 1978 година с " Война и мир " на Рахманинов. От 1988 година той е музикален шеф на Мариинския спектакъл, а от 1996  и негов живописен началник и общоприет шеф. Гергиев е работил с всички огромни оперни театри. Има доста наситена и дейна интернационална концертна активност. Работи със Световния оркестър на мира, който управлява от 1997 година, с филхармониите на Берлин, Париж, Виена, Ню Йорк, Лос Анджелес, със симфоничните оркестри на Чикаго, Кливланд, Бостън, Сан Франциско, Кралският оркестър Консертгебау (Амстердам) и други.От 1995 до 2008 година Гергиев е основен диригент Ротердамската филхармония, от 2007 до 2015 управлява Лондонския симфоничен оркестър, а от 2015 Мюнхенската филхармония.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР