На 31 март гр. Тетевен активно се включи в инициативата

...
На 31 март гр. Тетевен активно се включи в инициативата
Коментари Харесай

Стари занаятчийски умения и традиции оживяха в Тетевен по време на Европейските дни на художествените занаяти

На 31 март гр. Тетевен интензивно се включи в самодейността Европейски дни на художествените занаяти. Тя се организира за четвърта година в България, с партньорството на РСО " Централна Стара планина " и присъединяване на общините Габрово, Дряново Елена, Севлиево, Тетевен и Луковит. През тази година събитието мина под мотото „ Да оставим завещание за бъдещето “, с фокус съхраняването на занаятите, предаване на занаятчийските умения и обичаи на младото потомство.
В Тетевен мероприятието бе намерено от кмета на града доктор Мадлена Бояджиева, която сподели следното: „ Мотото на самодейността е повече от ясно: „ Да оставим завещание за бъдещето “, а задачата е ясна – да покажем, да запазим, да предадем на младото потомство част от занаятчийските умения и обичаи “. Тя акцентира, че напъните през тази година са освен по посока на разпространение на разнообразието от занаяти и опциите за тяхната модерна интерпретация, което подсигурява тяхното запазване и предаване на идващите генерации, само че също и по посока на развиване и одобряване на изобретателния туризъм като водещ в района.
Празника бе почетен и от зам.-кмета Свилен Русинов, голям брой поданици и посетители на град Тетевен.
През целия ден изделията на локални майстори-занаятчии от: дърворезба, ковано желязо, декоративни украси и костюми, плетива, национални носии и други бяха изложени на пл. „ Сава Младенов “. На щандовете можеха да се видят неповторимо направени декорации, сувенири и предмети, които разсъниха интереса на присъстващите, а локалният майстор Райко Райков демонстрираше онлайн технологията на дърворезбоването, включваща художествена обработка на дървесината посредством изрязване (резбоване) на разнообразни декоративни претекстове и изображения.
Тази година Европейските дни на художествените занаяти се означават в дните на едни от най-почитаните у нас празници - Лазаровден и Цветница. По този мотив бе готова специфична стратегия, в която бе показан обичая Лазаруване, бяха изпълнени доста песни и танци. Участие взеха от: група „ Звънче “ при НУ „ Хаджи Генчо “, деца от Градежница и Глогово, както и танцовите съставите от с. Рибарица - " Царичина " и " Рибарски бисери ". Допълнително пролетно въодушевление се сътвори от изложбата на пана: „ Пролетни празници “, която бе подредена към сцената. Тя е по самодейност на Комисия „ За детето “, при Община Тетевен.
Мероприятието провокира огромен интерес от страна на жителите и гостите на град Тетевен, а атрактивното показване на другите занаяти и произведения, им обезпечи едно вълнуващо и запаметяващо се прекарване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР