На 31 март 1918 г. върху цялата територия на Азербайджан

...
На 31 март 1918 г. върху цялата територия на Азербайджан
Коментари Харесай

31 март – Ден на геноцид над азербайджанците

На 31 март 1918 година върху цялата територия на Азербайджан беше осъществено всеобщото кръвопролитие против азербайджанци от арменски въоръжени групировки и руски болшевики.

Кървавите кланета, почнали през нощта на 30 против 31 март 1918 година, не престават няколко дни. В резултат на това десетки хиляди мирни жители в Баку, Шамахи, Губа и други градове на Азербайджан биват избити на етническа и религиозна основа, унищожени са цивилни селища, а азербайджанското културно завещание е заличено. Арменските националисти не престават варварските си актове с всеобщи убийства, грабежи и етническо пречистване в Карабах, Зангазур, Нахичеван, Иреван, Ленкоран и други райони на Азербайджан.

Както беше прието от Степан Шаумян, етнически арменец, ексклузивен комисар на руските болшевики в Кавказ, в всеобщото изтребване на азербайджански цивилни и други етнически групи, живеещи в Азербайджан, измежду които евреи, германци и други, са взели участие 6000 бойци от Съветския Баку, както и 3000-4000 въоръжени арменски националисти.

Масовият гроб, оголен в региона на Губа в Азербайджан през 2007 година, хвърля светлина върху епизод от тази кървава покруса. Над 3000 планински евреи, които са живели в азербайджанския регион Губа близо 1500 години, са били безмилостно избити от арменците, поради това, че са отказали да вземат участие в това закононарушение. В интервала март-април 1918 година към 200 села в региона Губа в Азербайджан биват изравнени със земята, като броят на жертвите доближава 20 000. Така историческите свидетелства разкриват, че кървавите актове, осъществени през март-април 1918 година, както и в по-късни интервали, са обхващали още по-голяма територия и жертвите на тази покруса са наброявали доста повече от в началото изчислените.

След възобновяване на държавната самостоятелност на Република Азербайджан през 1991 година, кървавите кланета осъществени против азербайджанците през март 1918 година получават подобаваща политическа оценка. На 26 март 1998 година тогавашният президент на Република Азербайджан Хейдар Алиев афишира 31 март за Ден на геноцид над азербайджанците. Днес азербайджанците по целия свят означават 31 март като Ден на геноцид над азербайджанците.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР