На 31 март 1889 г. Айфеловата кула е открита в

...
На 31 март 1889 г. Айфеловата кула е открита в
Коментари Харесай

На днешната дата: Айфеловата кула е официално осветена

На 31 март 1889 година Айфеловата кула е открита в Париж по време на гала, ръководена от Густав Айфел, архитект на кулата, и с присъединяване на френския министър-председател Пиер Тирард. Тя е основана като знак на Франция за отбелязване стогодишнината от Френската гражданска война. Построена е за по-малко от 2 години, като построяването и е коствало 6,5 млн. франка.

Няма друга сграда в света като Айфеловата кула. Направена напълно от желязо и стомана, тя провокира удивление с хубостта си във всеки, който застане пред нея. Огромните размери и мащаби на този шедьовър на инженерното строителство смайват с хладната си архитектура, която все пак носи очарованието на един от най-романтичните градве в света – Париж.

Айфеловата кула е безспорният знак на френската столица. Мнозина са на мнение, че тази структура е всичко друго, само че не и красива, само че видите ли я нощем, осветена от хиляди лампи, няма по какъв начин да отречете особения неповторим сексапил, който Айфел е пресъздал в „ труда на своя живот ”.

В реалност хубостта и хармонията на Айфеловата кула (Eiffel Tower) могат да се усетят най-добре вечер, когато се включи осветлението и. През 19 в. тя била осветявана Цели 10 000 газови фенера са осветявали металната структура през 19 век. Те са били приключени с двата прожектора и фар на върха, който светел със синя, бяла и алена светлина, които символизират националния трикольор на Франция. През 1900г. Айфеловата кула е била оборудвана с електрически лампи. Сегашното светлинно шоу, което се вижда през днешния ден през нощта от Айфеловата кула е конфигурирано през 1985 година, а за първи път то е включено на 31 декември. Днес на всеки кръговиден час за пет минути се включват и сребристи лампи, които дефинитивно приключват магията на Айфеловата кула.

Айфеловата кула е кръстена на френския инженер Александър Густав Айфел, който основател на нейния план. Тя е основана като входна арка за Световното ревю през 1889г., което се организира на Марсово поле по случай стогодишнината от Френската гражданска война. Целият план по издигането на Айфеловата кула възлиза на 6, 5 млн. франка. Сторителството й стартира през 1887 година, като концепцията за издигането на този железен колос се заражда още през 1884 гоидна. Айфеловата кула е приключена за по-малко от две години, като е осветена е на 31 март и отворена на 6 май.

В началото са предварителната концепция към Айфеловата кула предвиждала тя да бъде разрушена след 20 години. В последна сметка металната структура се трансформира в лаборатория за научни проучвания. За това способства самия Густав Айфел, вследствие на което в нея са конфигурирани голям брой уреди – от барометри до гръмоотводи, в това число и радиотелеграфски уреди. Понастоящем Айфеловата кула е благосъстоятелност на кметството в Париж, което е поверило употребата ѝна Ново сдружение за употреба на Айфеловата кула, което е сдружение със смесено присъединяване. Поради належаща потребност през днешния ден Айфеловата кула е олекотена с 1340 тона, насъбрани през годините, а витото стълбище на третия етаж е сменено с такова на прави прави.

Айфеловата кула доближава до внушителните 312 м. височина, а дружно с антената е висока 324м. До 1930 година тя е най-високата сграда в целия свят. До самия й връх водят 1665 стъпала, като стълбището е налично за гости до втория етаж, ситуиран при височина 115м. По-нагоре се стига благодарение на асансьори, а оттова с асансьорите може да се стигне до върха. Общите килограми на желязото, употребявано за построяването на Айфеловата кула са 10 100 тона, от които 7 300 тона е масата на металната структура. В построяването на Айфеловата кула вземат присъединяване 50 инженери и дизайнери, 100 души, работещи по обособените фрагменти и 132 служащия, които са ги сглобявали. Общо 15000 железни елементи образуват структурата на Айфеловата кула.

Около 6 милиона души годишно посещават Айфеловата кула. Откакто е основана през металната й структура са минали над 200 000 000 гости, което я трансформира в една от най-предпочитаните за визити забележителности освен в Париж, а и в целия свят. Според някои изследвания Айфеловата кула е и най-известната и фотографирана забележителност на земята.

През ноември 2013 година част от историята на Париж беше продаде на търг. Става дума за едно от първите стълбища на Айфеловата кула. Първоначално експерти смятаха, че късчето от историческото оборудване ще бъде продадено за към 30 000 EUR, само че цената му доближи 170 000 EUR. Стълбите, които са с височина 3.5 метра и тежат 750 кг, към този момент са благосъстоятелност на португалски колекционер. Той дава обещание, че няма да изнесе полезността отвън рамките на Европа, само че съгласно осведомени покупката е направена точно за продажбата й за още по-висока сума.

Стълбите са били употребени през зимните месеци, когато асансьорите не са пускани. През 1983 година те са били демонтирани по отношение на новите правила за сигурност. Разрязани са на 24 елементи. Едната част се съхранява и през днешния ден на територията на Айфеловата кула, три се намират в разнообразни исторически музей на Париж, а останалите 20 са продадени на търг.

Наскоро експерти оцениха какъв брой костват недвижимите парцели в Париж, които имат историческа стойност. Беше посочена сумата 435 милиарда EUR.

 

luboslovie.bg

Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на операции и на евентуални опити на измамници и политици да употребяват изключителната финсова рецесия за користни персонални цели.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР