На 30 юни Православната църква чества Събора на светите славни

...
На 30 юни Православната църква чества Събора на светите славни
Коментари Харесай

Православната църква отбелязва Събор на 12-те апостоли

На 30 юни Православната черква празнува Събора на светите славни и всехвали дванадесет апостоли. Това е празник за обща възхвала на Христовите благовестители, наречени апостоли, т.е. пратеници. Те са Симон Петър, Андрей Първозвани, Иаков Заведеев, Иоан Богослов, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Иаков Алфеев, Иуда Иаковов, Симон Зилот, Матий (Матия) - на мястото на Иуда Искариот.
Към тях се причислява и деятел Павел, по тази причина този ден се споделя още Павловден.
Като чества паметта на всеки един от дванадесетте апостоли настрана, Църквата еднообразно благоговее и пред целия техен събор. Защото Свещеното Писание и Преданието, като възхваляват трудовете и мъченическата гибел настрана на всекиго от дванадесетте апостоли, популяризират ги всички дружно и равночестно. По думите на Св. Писание всички те са другари Божии (Йоан 15:14), и когато Син Човечески седне на престола на славата Си, те всички ще седнат на дванадесет престола, с цел да съдят дванадесетте Израилеви колена (Мат. 19:28). Светото Предание назовава всички дванадесет апостоли славни и всехвални.
В богослужебните книги този ден се назовава " Събор на дванадесетте ", тъй като това число на апостолите е в началото и Христово (Мат. 10:1-5).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР