На 30 юли на 71 г. почина пловдивският художник Владимир

...
На 30 юли на 71 г. почина пловдивският художник Владимир
Коментари Харесай

Почина известен пловдивски художник

На 30 юли на 71 година умря пловдивският художник Владимир Щербак, заяви синът му Михаил Щербак. Владимир Щербак е роден през 1947 година в Москва, Русия. След довеждане докрай на висшето си обучение в Санкт Петербург, се открива в България и през 1978 година става член на групата на пловдивските художници, в която по това време са емблематичните за българското пластично изкуство създатели като Йоан Левиев, Христо Стефанов, Димитър Киров, Георги Божилов - Слона и други През 70-те години тази артистична и креативна група е в своя разцвет и Владимир Щербак напълно естествено се вписва в нея.

Следват години на креативно съзидание: многочислени и запаметяващи се участия в Общите художествени изложения, проведени от Съюза на българските художници, уяастия в интернационалните изложения в България, Испания, Гърция, Турция, Швейцария, Полша, Белгия, Съединени американски щати, Израел и други

Представя над 20 свои независими изложения в: Пловдив, София, Дюселдорф, Люксембург и Карлово. Носител е на Специална премия за живопис от I-то и II-ро Световно биенале на живопистта в Малта. Бил е учител в ССХУ за театрални фрагменти и ЕСПУ " Димитър Матевски " в Пловдив. Член е на Съюза на българските художници от 1989 година, а в интервала 1992-2003 година е бил поредно ръководител и зам.-председател на обществото на художниците " Филипопол ". В последните години художникът живее и твори в село Кърнаре, община Карлово. С галерия през 2017 г. в изложба “Арсенал " - Пловдив Владимир Щербак означи 70-годишния си празник.

Владимир Щербак е измежду най-уникалните художници от пловдивската артистична група. Модерен още преди 1989 година, и през днешния ден неговите картини мъчно могат да намерят аналог измежду родните майстори. Със своя креативен заряд той има неоспорими заслуги за развиването на българското изобразитено изкуство. В същото време, България е изиграла огромна роля в неговото креативно израстване и не инцидентно художествената рецензия го дефинира като " български художник, роден в Москва ". Опелото ще се състои в четвъртък, 2 август, в 11:00 часа в храм “Св. Богородица ", Карлово.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР