На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe каже може ли

...
На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe каже може ли
Коментари Харесай

КС казва на 30 юли може ли да се разследва действащ президент

На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe каже може ли да бъде разследван настоящ държавен глава.

От уеб страницата на съда излиза наяве, че за тогава е планувано решаването всъщност на делото по искане на основния прокурор за пояснение на обсега на имунитета на президента и вицепрезидента. То беше отправено при започване на годината.

Повод за питането беше следствие на профилираната прокуратура, обвързвано с ръководителя на Военновъздушни сили военачалник Цанко Стойков. От специфични разследващи средства, прилагани по делото, беше публикуван аудиофайл, на която съгласно държавното обвиняване се чува глас, напомнящ този на Румен Радев.

Конституционен арбитър разкри може ли Радев да желае оставката на Иван Гешев

Освен по обсега на имунитета на президента и вицепрезидента Конституционният съд би трябвало да каже и какво се включва в понятията "държавна измяна " и "нарушение на Конституцията ".

По предварителна информация на БНР това решение се чакаше по-скоро наесен. То беше упоменато предишния петък от основния прокурор Иван Гешев, който обвърза с него дейностите на държавното обвиняване по следствието с гласа на президента.

Седмица по-рано конституционните съдии би трябвало да се произнесат по питането на Министерския съвет - може ли редови прокурор да проверява обвинител номер едно.

До него се стигна след отчета на Венецианската комисия, съгласно който без дълбока институционална промяна няма по какъв начин да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР