На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe се произнесе може

...
На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe се произнесе може
Коментари Харесай

Koнcтитyциoнният cъд казва на 30 юли може ли да се разследва действащ президент

На 30 юли Koнcтитyциoнният cъд (КС) щe се произнесе може ли да бъде разследван настоящ държавен глава. От уеб страницата на съда излиза наяве, че за тогава е планувано решаването всъщност на делото по искане на основния прокурор за пояснение на обсега на имунитета на президента и вицепрезидента, осведоми БНР.

Повод за питането беше следствие на профилираната прокуратура, обвързвано с ръководителя на Военновъздушни сили военачалник Цанко Стойков. От специфични разследващи средства, приложени по делото, беше публикуван аудиофайл, на която съгласно държавното обвиняване се чува глас, за който се допуска че е на Румен Радев.

Освен по обсега на имунитета на президента и вицепрезидента, Конституционният съд би трябвало да каже и какво се включва в понятията " държавна измяна " и " нарушаване на Конституцията ".

По предварителна информация на БНР това решение се чакаше да бъде оповестено по-скоро наесен. То беше упоменато предишния петък от основния прокурор Иван Гешев, който обвърза с него дейностите на държавното обвиняване по следствието с гласа на президента.

Седмица по-рано конституционните съдии би трябвало да се произнесат по питането на Министерския съвет може ли редови прокурор да проверява Обвинител номер едно. До него пък се стигна след отчета на Венецианската комисия, съгласно който без дълбока институционална промяна няма по какъв начин да се отстрани недосегаемостта на основния прокурор в България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР