На 30-ти септември от 17:00 часа Националният музикален театър „Стефан

...
На 30-ти септември от 17:00 часа Националният музикален театър „Стефан
Коментари Харесай

Марияна Арсенова: Пълният салон е най-доброто мерило за добре свършена работа


На 30-ти септември от 17:00 часа Националният музикален спектакъл „ Стефан Македонски “ открива новия сезон с блестящия концерт-спектакъл „ Празник на оперетата и мюзикъла”. Ще бъдат изпълнени едни от най-обичаните и известни мелодии - от Щраус и Калман, през Щолц и Джери Бок до Луис Мариано и Микис Теодоракис. Почти целият състав на театъра – солистите, хорът, балетът и оркестърът - ще вземат участие в концерта за откриването на сезона.
За провокациите, които предстоят, за новите цели и постигнатите фантазии, беседва с оперната прима и шеф на културната институция, Марияна Арсенова .

Така в действителност описвате концерта, с който откриваме сезона, защото той е една от най-интересните стратегии, правени до момента, в Музикалния спектакъл. Тук има за всекиго по нещо. Има виенска класическа музика, маджарски ритми, съветски мелодии, еврейски, гръцки мелодии и всичко това приключва с съвсем танцово въодушевление. Това е една представителна извадка на всички страсти, които могат да се усетят в нашия спектакъл, и по тази причина сме го нарекли " Празник на оперетата и мюзикъла ", тъй като вътре има от всичко. Когато публиката пристигна в нашите салони след тежък работен ден, съвсем всички хора, които излизат, споделят: " Добре, че дойдохме! Заредихме се с толкоз положителна сила! " Това е задачата на оперетата и мюзикъла. Затова този спектакъл и този род в България продължава да съществува в професионално отношение към този момент 100 години и по тази причина ние като едни наследници на всички тези трупи, които са били преди нас, с огромно достолепие, чест, уважение и поклонение и с вяра, че всичко ще става по-хубаво, честваме юбилея от 100 години.

Започнахме честванията от предишния сценичен сезон, само че защото това е цялата календарна 2018 година, ние ще си ги продължим и през идващия сезон. По случай тази годишнина желая да кажа, че ние получихме една изключително висока премия. Столичният общински съвет през вчерашния ден (17 септември) връчи в мое лице на целия спектакъл почетния знак на София, с което ние сме извънредно горди. Радвам се, че театърът стартира да бъде забелязван и от хората, от които сега нашата страна зависи.


Подготовката върви с цялостна мощ. Не се колебая във опциите на креативните екипи. Това, което ме кара да нямам момент покой до премиерата, е комплицираното градивно решение във връзка с декора и сценографията на това произведение.
С моята среща през месец май с компанията на сър Уебър, имам уверението, че най-вероятно ще участват представители на компанията на самата премиера, която ще бъде на 25, 26 и 27 януари 2019 година Нарочно оставяме малко повече време и без нови премиерни заглавия, тъй като самият план изисква извънредно доста време и успокоение, въпреки че то в никакъв случай не стига. След като " Фантомът на операта " излезе, ще се играе `стаджоне`, т.е. ще има най-малко 10 спектакъла един след различен.
Първите билети за „ Фантомът на операта” на най-атрактивните места в театъра ще бъдат препоръчани и на VIP гостите на стилните дефилета по време на седмицата на модата Sofia Fashion Week AW 2018, която се организира от 17-ти до 21-ви септември в София. За първи път Националният музикален спектакъл е част от стилното събитие.
Но времето в никакъв случай не стига изключително в този момент, когато стартират новогодишните празници, когато ние ще си създадем нашите обичайни коледно-новогодишни концерти. Ще създадем, несъмнено, станалият към този момент и традиция Новогодишен бал в зала 1 на НДК на 28 декември от 19:00 часа. Въобще, считам, че с тези заглавия ще върнем и ще притеглим доста нова аудитория.

По отношение на този мюзикъл, ние изиграхме спектаклите, които ни бяха по контракт. Последните три ще представим на нашата аудитория накуп - това ще стане на 9, 10 и 11 ноември. С това спектаклите на " Булевардът на залеза " завършват. Но ние продължаваме и имаме проекти за идващ мюзикъл след " Фантомът на операта ".


Обещавам ви, че ще бъдете първите, които ще научите, откакто приключат всички договорни връзки. Засега ще го запазя в загадка.

Разбира се! Те не престават! Музикалният спектакъл постоянно е бил репертоарен спектакъл. Той е бил жанров спектакъл на операта и мюзикъла. Има заглавия, които през годините не слизат от плакат. " Царицата на чардаша ", " Българи от остаряло време ", " Графиня Марица ", " Веселата вдовица ", " Една нощ във Венеция " са заглавия, които непроменяемо ще участват в нашия плакат. Те ще се играят като редови спектакли от афиша на нашия спектакъл.
През идната година обаче ни следва една нова режисура на друго класическо заглавие, с което ние сме обиколили цяла немскоговоряща Европа, в Япония сме били на няколко пъти с него също по този начин. Това е " Прилепът " на Йохан Щраус, който също е една от най-ярките произведения в региона на оперетния род и която обичайно нашата аудитория чака и цялостни салоните в новогодишните празници, тъй като тя носи това въодушевление, а и самото деяние се развива на 31 декември.


Така, като ми задавате този въпрос, знаете ли, че в никакъв случай не съм седнала и да си кажа: " Боже, по какъв начин мина?! ". Това нормално го прави нашата основна счетоводителка. Тя в един миг идва с всички резултати и ме успокоява мен, изпаднала в някакъв боязън, че, увлечена в това да се вършат нови и нови артикули, аз не си давам сметка какво е било. Тя нормално идва и споделя: " Имаме временен излишък еди-колко си " и аз споделям: " Вярно ли?! ".
Тоест, когато театърът беше преди три години в едно доста тежко положение, когато аз пристигнах като шеф, активизираха се хората. Увеличихме броя на спектаклите, защото нямахме опция да стартираме с нови заглавия. В един миг от спектакъл пред закриване, през първата година реализирахме 300 000 временен излишък на плюс. Аз не можех да допускам, че изобщо сме изплували. Тази година преходният излишък, който реализирахме, беше над 800 000.​ За мен това приказва, че посещаемостта се е нараснала неведнъж, че ползата към театъра се е възобновил​. И по този начин, увлечена с художествения съвет на театъра за това какво ни следва, аз съвсем не съумявам да седна и да си направя равносметка.
Много ни е субективна специалността, като всяко изкуство. Каквото и да направиш, най-голямата реклама е от уста на уста. Знаете, като мине акцията за премиерата, виждаш дали салонът се цялостни, или не. Когато се цялостни салонът, когато хората имат избран интерес и споделят своите чувства, това за нас е най-хубавото мерило по какъв начин сме си свършили работата. Единствено и единствено огромната обич на хората прави това изкуство да продължава. Много ми се желае това да получи един по-силно изразен финансов резултат.


Вижте, бюджетът нас директно не ни касае заради простата причина, че ние сме на делегирани бюджети. Много ни се желае в този момент от есента да създадем една добра индексация на заплатите, само че при нас това зависи от приходите ни, тъй като ние получаваме дотация въз основа на всеки един лев от продаден билет. Ако ние имаме положителни резултати, можем да индексираме заплатите, когато ние решим - според от нашите доходи. Това, че бюджетната сфера ще усили заплатите с 10%, касае хората, които не са на делегирани бюджети. Ние считаме да го създадем това нещо още от есента - да индексираме заплатите на хората по някакъв метод.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР